Terugblik op 2017: de hoogtepunten

Kom op tegen Kanker kan terugblikken op een mooi jaar waarin we samen heel wat konden realiseren.
Reis mee terug in de tijd langs de hoogtepunten van 2017 ...

JANUARI

"Binnen roken is nooit oké"

Met deze campagne moedigt Kom op tegen Kanker ouders die roken aan om dat steevast buiten te doen. De website bevat informatie over de schadelijke gevolgen van binnen roken voor kinderen, weerlegt de misverstanden en geeft concrete tips.

Vijfjarenplan 2017 - 2021 Kom op tegen Kanker

FEBRUARI

Toekomstplan 2017-2021

Tijdens roadshows in heel Vlaanderen stelde Kom op tegen Kanker zijn toekomstplan voor: hoe het de volgende 5 jaar de strijd tegen kanker zal verderzetten!


Borstreconstructie met eigen weefsel betaalbaar voor elke patiënt

Jaarlijks ondergaan ongeveer 1500 vrouwen met borstkanker, of risico daarop, een borstreconstructie met eigen weefsel. Zij betaalden tot voor kort een esthetisch supplement van 2500 euro voor 1 borst of 4000 euro voor beide borsten. Mede dankzij Kom op tegen Kanker verdween dit supplement en ondertekenden alle Vlaamse ziekenhuizen met een borstkliniek de overeenkomst met het RIZIV.

Duizenden gezichten en verhalen

Omdat de initiatieven even divers zijn als de mensen erachter, lanceerde Kom op tegen Kanker de campagne ‘Wat doet Kom op tegen Kanker?’.
Een spot op tv (hiernaast) en 52 verhalen op de website maken duidelijk wie zich op welke manier zoal inzet voor Kom op tegen Kanker.

Wat doet Kom op tegen Kanker?

MAART

Jaarverslag Kankerlijn leidt tot betere terugbetaling vruchtbaarheidsbehandelingen

Uit het jaarverslag van de Kankerlijn bleek dat de hoge kostprijs van vruchtbaarheidsbehandelingen de kinderwens van jonge kankerpatiënten nog al te vaak op de helling zet.
Nadat Kom op tegen Kanker bij minister De Block aandrong op een oplossing, besliste de federale regering om 4 miljoen euro vrij te maken zodat het invriezen van geslachtscellen of –weefsel nu wél beter wordt terugbetaald.

'Kies voor totaalaanpak om onze kinderen te beschermen tegen tabak'

In een opiniestuk in De Standaard en op een hoorzitting in de Commissie Volksgezondheid in de Kamer vraagt Kom op tegen Kanker een globaal pakket maatregelen:
  • een rookverbod in de auto als er kinderen bij zijn,
  • een totaalverbod op reclame voor rookwaren en een uitstalverbod in de winkels,
  • de invoering van neutrale pakjes,
  • een beperking van het aantal verkooppunten,
  • de verhoging van de minimumleeftijd om tabak en sigaretten te kopen tot 18 jaar én een forse verhoging van de tabakstaksen.

APRIL

Patiënten beslissen mee over steun aan kankeronderzoek

Op de Europese dag van de rechten van de patiënt maakte Kom op tegen Kanker bekend dat (ex-)patiënten voortaan betrokken worden bij het gefinancierde onderzoek. Alle biomedische onderzoeksprojecten worden ook onder de loep genomen door de patiëntencommissie (foto). Daarin zetelen (ex-)patiënten en naasten van (ex-)patiënten. De commissie is uniek in België en beoordeelt of de aanvragen een directe meerwaarde opleveren voor de patiënt.

 

Iedereen tegen Kanker: € 3.352.253!

Onder het motto ‘Iedereen tegen Kanker’ riepen Eén en Kom op tegen Kanker heel Vlaanderen op om inzamelacties op te zetten. Maarten Vangramberen, Marleen Merckx en Frank Deboosere waren de gezichten van de campagne. Tijdens de hartverwarmende slotshow werd de mooie recordopbrengst bekendgemaakt.

Iedereen tegen Kanker (korte versie)

Brussendag

'Brussen' hebben een broer of zus met kanker. Ook voor hen is omgaan met kanker niet gemakkelijk. Zij staan vaak in de schaduw van hun zieke broer of zus of moeten het dan met iets minder aandacht doen. Daarom organiseert Kom op tegen Kanker elk jaar een Brussendag.
Tijdens de Brussendag werden 46 brussen (6-12 jaar) een dag extra in de watten gelegd. Monitoren zorgden voor een dag vol plezante activiteiten in Fitopia in Edegem.

Studiedag diversiteit en gezondheidsvaardigheden

Heel wat mensen met een migratieachtergrond hebben moeite om informatie over hun gezondheid te verkrijgen, de informatie te begrijpen of toe te passen.
Kom op tegen Kanker organiseerde daarom de studiedag ‘Diversiteit en gezondheidsvaardigheden’. En het lanceerde een oproep om projecten rond gezondheidsvaardigheden in te dienen die de toegankelijkheid van de kankerzorg en de kankerpreventie voor migranten en etnische minderheden helpen verbeteren.

MEI

Gezinsdag in Boudewijn Seapark

55 gezinnen met een baby of kleuter met kanker konden een dag al hun zorgen vergeten in het Bouwedijn Seapark tijdens de jaarlijkse Gezinsdag.

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker

1000 km voor Kom op tegen Kanker

817 teams fietsten vier dagen lang onder een stralende zon samen 1000 km. Elk team zamelde € 5000 in voor klinisch kankeronderzoek waarvoor de overheid of de farma-industrie geen oog heeft.
De strijdvaardige teams zorgden samen voor het fantastisch recordbedrag van 4.085.000 euro.

Betere terugbetaling tandzorg na kanker

In maart publiceerde Kom op tegen Kanker een onderzoeksrapport over de hoge kosten bij kanker. Daaruit bleek onder meer dat kankerpatiënten vaak torenhoge kosten voor tandzorg moeten ophoesten na hun kankerbehandeling.
De daarop volgende beleidsvoorstellen van Kom op tegen Kanker werden gehoord: minister Maggie De Block besliste in mei om 3 miljoen euro uit te trekken voor een betere terugbetaling van tandzorg voor kankerpatiënten.
 

JUNI

Campagne Kankerlijn: zeventigplus en kanker

Kom op tegen Kanker riep zeventigplussers met kanker en hun naasten op om hun ervaringen met de kankerbehandeling en –zorg te delen via zeventigpluskanker.be of via de Kankerlijn. De keuze viel op deze doelgroep omdat bijna 1 op de 2 kankerpatiënten 70 jaar of ouder is en omdat ouderen specifieke noden hebben.
Zeventigplussers hebben minder mensen rondom zich, begrijpen de arts moeilijker of hebben last van meerdere kwalen. De resultaten van de meldcampagne worden in het voorjaar van 2018 bekendgemaakt.
 

Eerste 'Vriend van Kom op tegen Kanker'

Anne Goovaerts, HR-directeur van technologiefederatie Agoria, is de eerste ‘Vriend van Kom op tegen Kanker’.
Met deze nieuwe formule kunnen medewerkers van bedrijven Kom op tegen Kanker financieel steunen en zo kankeronderzoek mee mogelijk maken.

Lees hier meer over de formule.

JULI

Kinderkamp Pif Poef Pasta

Van 1 tot 7 juli beleefden 76 kinderen met kanker (6-16 jaar) de week van hun leven tijdens het jaarlijkse vakantiekamp. In 2017 vond het vakantiekamp plaats in 'De Ceder' in Deinze.
De kinderpatiëntjes konden zich uitleven met lotgenootjes, terwijl alle nodige medische zorg voorzien was.

AUGUSTUS

Meer dan 25.000 deugddoende babbels

In bijna 40 ziekenhuizen in Vlaanderen overschreden onze zorgvrijwilligers de kaap van 25.000 gesprekken met kankerpatiënten en/of naasten. De vrijwilligers zijn een luisterend oor, informeren, verwijzen door en kunnen eventuele problemen signaleren. Ze hebben bijzondere aandacht voor mensen in een moeilijke sociale situatie, patiënten met financiële problemen of met weinig opvang.

SEPTEMBER

Minister De Block maakt geld vrij voor goed gesprek na behandeling

Na een kankerbehandeling kampen patiënten vaak nog met (langdurige) fysieke en psychologische problemen en hebben ze behoefte aan meer informatie en begeleiding.
Dat bleek nogmaals uit de 782 getuigenissen die Kom op tegen Kanker verzamelde met de campagne 'Zorgen na kanker'. Met aanbevelingen trok Kom op tegen Kanker daarom naar de bevoegde ministers Maggie De Block en Jo Vandeurzen. Met al een eerste mooi resultaat: minister De Block maakt jaarlijks 2 miljoen euro vrij opdat specialisten tijd voorzien voor een gesprek hierover met hun patiënten na hun operatie.

Plantjesweekend: de kaap van 300.000 plantjes overschreden

Actiecomités over heel Vlaanderen verkochten tijdens het Plantjesweekend maar liefst 325.420 azalea’s! Dat zijn er 34.960 of 12 % meer dan vorig jaar. De plantjesverkoop bracht 2.277.940 euro in het laatje, geld dat aan verschillende steun- en zorginitiatieven voor kankerpatiënten werd besteed.

Werken na kanker met de hulp van Rentree

Opnieuw aan het werk gaan na kanker is geen evidentie. Veel (ex-)kankerpatiënten botsen op obstakels, vragen en twijfels. Met de steun van Kom op tegen Kanker biedt Rentree hen gratis ondersteuning bij hun werkhervatting of zoektocht naar een nieuwe passende job (als ze hun vorige job verloren vanwege kanker). De werkgever en het omringend netwerk worden actief betrokken bij het re-integratieproces.

OKTOBER

Dag tegen Kanker zorgt voor golf van solidariteit

De Dag tegen Kanker op 19 oktober zorgde weer voor een golf van solidariteit met kankerpatiënten en hun naasten. In ziekenhuizen, verspreid over Vlaanderen en Brussel, werden honderden hartverwarmende activiteiten voor kankerpatiënten georganiseerd.
Zo’n 250.000 mensen droegen die dag een geel lintje. Samen verstuurden we maar liefst 8382 postkaartjes. En op sociale media uitten heel wat mensen hun medeleven via een berichtje, like of foto. Het gele lintje werd via Facebook maar liefst 94.279 keer gedeeld.

Slotevent Loop naar de Maan

Op het domein van de Volkssterrenwacht Beisbroek in Brugge werd de tweede editie van Loop naar de Maan feestelijk afgesloten. 1855 lopers liepen samen maar liefst 394.207 km en konden zo ruimschoots een tweede virtuele vlag op de maan planten. Samen verzamelden de lopers 308.496 euro. Een hele dikke merci aan al die sportievelingen!
 

De 100km-run voor Kom op tegen Kanker: een uniek loopevenement

Lancering 100km-run voor Kom op tegen Kanker

Het einde van Loop naar de Maan was meteen ook de geboorte van een nieuwe sportieve actie: de 100km-run. De actie vindt plaats op 18 maart 2018 op de Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen en het UZA. De opbrengst van de 100km-run gaat integraal naar biomedisch kankeronderzoek.

Jongeren met kanker samen op vakantie aan zee

Van 23 tot 27 oktober konden jongeren met kanker (17-35 jaar) een weekje uitwaaien aan zee tijdens de jaarlijkse vakantieweek. Ze kregen er de kans om te ontspannen, hun zorgen te vergeten en om leeftijdsgenoten te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten.

Coaching lotgenotengroepen

Kom op tegen Kanker ondersteunt al jaren lotgenotengroepen (financieel, inhoudelijk, gratis opleidingen ...). In oktober startte voor het eerst een vijfdaagse vorming over vrijwilligersbeleid om de werking van lotgenotengroepen kwalitatief te ondersteunen. Twintig mensen uit tien lotgenotengroepen namen deel aan dit coachingtraject.

Vloggers vs Sigaretten

NOVEMBER

Nieuwe wave "Vloggers vs sigaretten"

We zetten de 2de wave in van de campagne “Vloggers vs sigaretten”. Jonge YouTubers maken hun leeftijdsgenoten duidelijk welke schadelijke stoffen er in tabaksrook zitten.

Actieplan voor rookvrije concertgebouwen

Hoewel roken in concertgebouwen wettelijk is verboden, durven sommige rokers er toch nog een sigaret op te steken.
Daarom werkt Kom op tegen Kanker samen met concertorganisatoren en zaaluitbaters aan een actieplan om iedereen rookvrij van optredens te laten genieten.

Brussenweekend

Tijdens het Brussenweekend in de De Nekker in Mechelen konden 36 brussen (12-18 jaar) een heel weekend hun zorgen over die zieke broer of zus een beetje vergeten en andere brussen ontmoeten.

DECEMBER

Beursuitreiking: meer dan 12 miljoen euro voor kankeronderzoek

In 2017 schonk Kom op tegen Kanker 12.392.820 euro aan 53 biomedische onderzoeksprojecten die de overlevingskansen en de levenskwaliteit van mensen met kanker helpen verbeteren.
De onderzoekstoelagen werden officieel uitgereikt tijdens een prachtige avond in de Ancienne Belgique.
Lees hier het nieuwsbericht.

Klik hier voor een overzicht van de onderzoekstoelagen 2017.

CHI organiseert 4de congres in de psychosociale oncologie

Het Cédric Hèle instituut, structurele partner van Kom op tegen Kanker, organiseerde het vierde congres in de psychosociale oncologie, met als thema ‘Over lief en leef na kanker’. Onderzoekers en hulpverleners kregen er de kans om recent of lopend onderzoek bekend te maken, terwijl deelnemers er kennis en inspiratie opdeden over mogelijke gevolgen na een kankerbehandeling.

Warmste Week voor Music 4 Life

Tijdens de Warmste Week (18-24 december) van Music 4 Life worden over heel Vlaanderen acties georganiseerd ten voordele van Kom op tegen Kanker. Momenteel staat de teller op 422 acties. De Britse rockband Royal Blood (foto) koos Kom op tegen Kanker zelfs uit als goed doel voor hun benefietconcert in The Flame.
Lees hier meer over de Warmste Week.

Help mee

Doe een gift!