Naar een beter geïntegreerde zorg

 

Kom op tegen Kanker juicht initiatieven tot beter geïntegreerde zorg toe.

Uit ons recent onderzoeksrapport “Zorgen na kanker”  blijkt onder meer dat de overgang van de ziekenhuiszorg naar de thuiszorg allesbehalve naadloos verloopt. Kom op tegen Kanker werkt o.a. mee aan een aantal projecten voor geïntegreerde zorg: goede zorgen voor chronische patiënten zijn ook goede zorgen voor kankerpatiënten en kankeroverlevers.

Kom op tegen Kanker legt de focus op kwaliteitsvolle zorg voor patiënten, pleit voor een patiëntenparticipatie en aandacht voor kwetsbare doelgroepen en mantelzorgers.

 

Geïntegreerde zorg voor kwart Belgische bevolking

Uit de NIeuwsbrief 'Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken' van 19 december 2017

 

Over heel België starten binnenkort 14 projecten rond geïntegreerde zorg voor chronisch zieken. De selectie werd op 18 december 2017 goedgekeurd op het Verzekeringscomité van het Riziv. De bedoeling van de projecten is om de zorg voor mensen met een chronische aandoening beter te stroomlijnen. Zorgverleners en -instellingen zullen beter samenwerken rond en met de patiënt, zodat die kan rekenen op betere zorg én een betere levenskwaliteit. De projecten zullen vier jaar lopen.

In het totaal bestrijken de 14 projecten een regio van 2,65 miljoen mensen, ongeveer een kwart van de Belgische bevolking. Vlaanderen telt zeven projecten, Wallonië vijf, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap elk één. Elk project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de verschillende zorg- en hulpverstrekkers, in samenwerking met de verschillende overheden.

In de projecten zullen zorgverleners in de eerste en de tweede lijn, actoren uit de woon- en de thuiszorg, verenigingen van patiënten en/of mantelzorgers en welzijnsorganisaties nauwer met elkaar samenwerken. Ook andere actoren zijn betrokken, zoals de ziekenfondsen, de vrijetijdssector, lokale overheden en academici. En op beleidsniveau zal evenzeer nauwer worden samengewerkt. 

Ontdek de 14 geselecteerde projecten op integreo.be

Help mee

Doe een gift!