Afschaffing hoge patiëntenbijdrage voor borstreconstructie binnen handbereik

25 september 2015

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) publiceert vandaag een rapport over de kosten van een borstreconstructie met eigen weefsel voor de zorgverstrekkers. Dit vormt een objectieve basis voor een herziening van de RIZIV-vergoeding voor plastisch chirurgen.

Na een operatie voor borstkanker kiezen veel vrouwen voor een borstreconstructie met eigen weefsel. Ze betalen hiervoor een groot bedrag uit eigen zak: gemiddeld € 2619,8 voor één borst en € 4057,4 voor twee borsten. Dit bleek uit een enquête van Kom op tegen Kanker in het voorjaar van 2014 bij 612 vrouwen.

Er is sinds 2008 een terugbetaling, maar volgens de plastisch chirurgen volstaat de huidige RIZIV-vergoeding van € 1527 niet voor deze complexe en tijdrovende ingreep. Daarom rekenen zij naast de klassieke ereloonsupplementen nog een hoog bijkomend bedrag aan. Voor Kom op tegen Kanker zijn de hoge patiëntenbijdragen niet aanvaardbaar. Een reconstructie behoort immers tot de kwaliteitsvolle behandeling voor vrouwen met borstkanker of met een genetisch sterk verhoogd risico op borstkanker. Elke vrouw moet kunnen kiezen voor deze ingreep, ongeacht haar financiële draagkracht.

Mede onder impuls van Kom op tegen Kanker heeft het KCE een studie uitgevoerd over de kosten van deze ingreep voor de plastisch chirurgen. Er zijn nu objectieve cijfers over de tijdsduur en het aantal aanwezige artsen bij een borstreconstructie met eigen weefsel, die een basis vormen om een redelijke vergoeding af te spreken. 

De hoge patiëntenbijdrage voor een borstreconstructie met eigen weefsel is een probleem dat al jaren aansleept. Een oplossing is hoogdringend. Het KCE-rapport reikt aan artsen, ziekenfondsen en RIZIV een objectief kader aan. Kom op tegen Kanker rekent er op dat dit hen zal helpen om snel een akkoord te bereiken over een redelijke artsenvergoeding voor een borstreconstructie met eigen weefsel en het schrappen van de patiëntenbijdragen.

Help mee

Doe een gift!