Borstkankeropsporing in ons land

24 januari 2014

Vandaag staat in een aantal kranten een opiniestuk van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK), de Stichting tegen Kanker en de centra voor kankeropsporing over de borstkankerscreening, d.i. het tweejaarlijkse preventieve onderzoek naar borstkanker in ons land bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar.


 

Borstkankerscreening is een belangrijk thema voor de VLK. De organisatie wil namelijk een constructieve en kritische rol spelen inzake preventie en onderzoeken en technologieën voor de vroegtijdige opsporing van kanker. De VLK pleit vooral voor correcte en volledige informatie over de voor- en nadelen van borstkankerscreening, zodat vrouwen goed geïnformeerd kunnen beslissen of ze zich al dan niet zal laten screenen.

Over de tweejaarlijkse borstkankerscreening volgt de VLK de Europese en Belgische overheden: zij raden vrouwen van 50-69 jaar aan om elke twee jaar een borstkankeronderzoek te doen, in het kader van de georganiseerde opsporing (Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker). Dit betekent een mammografie, waarna twee verschillende specialisten het resultaat analyseren.

Dezelfde overheden raden borstkankeropsporing af voor vrouwen onder de 50 jaar, onder andere omdat de röntgenstralen van een mammografie borstkanker kunnen veroorzaken bij vrouwen vóór de menopauze. Dit gebeurt zeer zelden, maar toch vindt de overheid dit risico onaanvaardbaar.

Lees hier het opinieartikel (pdf) van 23 januari 2014
Lees de informatie over de borstkankerscreening van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (per leeftijdscategorie)

 

Help mee

Doe een gift!