Geen algemeen rookverbod in België: een gemiste kans

01 juli 2009

De Kamercommissie Volksgezondheid stemde gisteren voor een aanpassing van de rookwetgeving in de horeca. Tot een algemeen rookverbod kwam het niet. De Vlaamse Liga tegen Kanker vindt dit bijzonder jammer en betreurt de gemiste kans. Ze hoopt dat de verschillende partijen ooit de moed vinden om de enige juiste regeling te treffen, namelijk een rechtlijnig, totaal rookverbod.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. De voorzichtige en conservatieve wetswijziging rekent af met een paar problemen van praktische aard, maar is uiteraard geen structurele oplossing. Horecawerknemers blijven de enige werknemers in dit land zonder recht op een rookvrije werkomgeving. En dat nu onderzoek vaststelt dat kelners 3,2 keer meer kans hebben te overlijden aan longkanker. Jongeren krijgen dan weer de boodschap van de overheid dat eten en roken niet samengaan, maar drinken en roken wel.

Een meerderheid van de commissieleden sprak zich voor en na de commissievergadering uit voor een algemeen rookverbod in de toekomst. Tijdens de vergadering bleek een formeel engagement en een deadline echter niet haalbaar. De Vlaamse Liga tegen Kanker zal het alleszins niet nalaten de politici aan die uitspraken te herinneren.

Om met een positieve noot te eindigen: de Europese Commissie blijkt vandaag wel in staat om een datum te kleven op een totaal rookverbod. Zo haalt Europa het Belgisch wetgevend werk misschien nog in.

Help mee

Doe een gift!