Goed nieuws: ziekenhuizen maken werk van betere terugbetaling borstreconstructie

13 oktober 2016

Kom op tegen Kanker kreeg vandaag bericht van UZ Leuven dat het bij het RIZIV zijn aanvraag heeft ingediend voor de goedkeuring van het akkoord voor een betere terugbetaling van de borstreconstructie met eigen weefsel.

Ook UZ Antwerpen en AZ Sint-Blasius hebbent dat gedaan. UZ Brussel zal eind oktober toetreden.
Deze brief komt net op het moment dat het nieuws uitlekte dat sommige artsen hoge supplementen blijven aanrekenen. Op 3 oktober verstuurde Kom op tegen Kanker een brief aan de Vlaamse ziekenhuizen met de oproep om het akkoord voor een betere terugbetaling van borstreconstructies met het RIZIV te ondertekenen. UZ Leuven ging in op de vraag en heeft zijn aanvraag bij het RIZIV heeft ingediend. UZ Antwerpen deed hetzelfde en UZ Brussel volgt eind deze maand. Binnenkort moet een betere terugbetaling van een reconstructie van de borst met eigen weefsel dus een feit zijn.

Marc Michils, directeur Kom op tegen Kanker, is ontzettend verheugd met dit nieuws: ‘Kom op tegen Kanker publiceerde in 2014 een rapport over de veel te hoge supplementen die patiënten moeten betalen. Sindsdien voeren we actie voor een betere toegankelijke borstreconstructie. Een borstreconstructie is immers geen ‘esthetische ingreep’, het is een stap naar terug volwaardig mens-zijn na een vreselijke ziekte. Wij hopen dat er nog veel andere dossiers onderweg zijn. Het is alvast goed nieuws dat de ziekenhuisdirectie en de plastisch chirurgen werk maken van een betaalbare borstreconstructie. ‘

Kom op tegen Kanker roept alle andere ziekenhuizen ook toe te treden tot het akkoord. Een borstreconstructie met eigen weefsel moet voor elke patiënt immers binnen financieel handbereik zijn.

 

Help mee

Doe een gift!