Kankercounteren.be: nieuwe site voor jongeren met kanker

11 juli 2016

Kom op tegen Kanker lanceert kankercounteren.be voor jonge mensen met kanker. De organisatie belicht er de specifieke problemen waar jongeren met kanker mee kampen.

De online aanpak sluit nauw aan bij hun leefwereld.

Kanker bij jongeren is eerder uitzonderlijk. De laatste officiële cijfers dateren uit 2013. In België werden toen 941 jongeren tussen 17 en 30 jaar getroffen, in Vlaanderen 516. Deze jonge mensen met kanker zijn extra kwetsbaar. Ze kunnen vaak nergens terecht met hun zeer specifieke problemen. Wat met hun studies? Hoe solliciteren na kanker? Wat met mijn kinderwens of drang naar een eigen stek? Terwijl hun leeftijdsgenoten hun vleugels uitslaan, worden zij opnieuw afhankelijk van hun omgeving.

Om die frustratie te kanaliseren lanceert Kom op tegen Kanker de website kankercounteren.be. De site wil in de eerste plaats herkenning bieden. “Omdat kankerpatiënten vaak in het ziekenhuis of thuis zitten tijdens hun behandeling, wil Kom op tegen Kanker een online community uitbouwen. Door ervaringen te delen vinden jongeren de veerkracht om met hun ziekte om te gaan.” zegt Veerle Opdebeeck, jongerencoördinator bij Kom op tegen Kanker.

Kom op tegen Kanker organiseert vele initiatieven voor lotgenoten, maar kiest nu ook voor een online aanpak die aansluit met de leefwereld van jongvolwassenen. Op de website vind je ook special guest Kabouter Wesley. Jonas Geirnaert tekende speciaal voor kankercounteren.be 12 cartoons rond kanker.

Online steun zoeken
Het leven van kankerpatiënten wordt letterlijk ‘on hold’ gezet. Kanker heeft niet enkel fysiek, maar ook mentaal een enorme impact. Zeker bij jonge mensen die ofwel op de kinderoncologie liggen tussen erg jonge patiënten of op de volwassenoncologie tussen patiënten die de leeftijd van hun ouders of grootouders hebben. Ook daar speelt de site op in: ze toont jongvolwassenen dat ze niet de enigen zijn die op jonge leeftijd met de ziekte geconfronteerd worden.


Studiepunten op het spel
Kankercounteren.be is een verzameling van getuigenissen van jongeren die ondanks hun ziekte ook kracht vonden. Bij Rein (28) liep het mis vijf jaar geleden: ‘Amper een paar weken nadat ik zonder werk viel, kreeg ik te horen dat ik kanker had’, vertelt ze. ‘Mijn droom om zelf een huis of appar-tement te kopen, kon ik wel opbergen, dacht ik. Maar kijk, vandaag woon ik in mijn eigen huis.’

Of Marnik (21) die in zijn eerste bachelor muziekleerkracht leukemie kreeg. ‘Toen ik chemo kreeg, was ik na 5 à 10 bladzijden lezen uitgeput. Toen wist ik al: studeren zit er de komende jaren niet in. Eerst moet ik m’n conditie en geheugen weer opbouwen. Op dit moment werk ik in de horeca want studeren vind ik te riskant. Er staan studiepunten op het spel en die speel ik liever niet kwijt. Ooit wil ik m’n droom om in de luchtvaartsector te werken verwezenlijken.’

Meer verhalen op www.kankercounteren.be.

Help mee

Doe een gift!