Kom op tegen Kanker investeert 1,1 miljoen euro in begeleiding kankerpatiënten bij werkhervatting

22 september 2017

Vanaf september bieden de Gespecialiseerde centra voor Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling (GOB’s) met Rentree (ex-)kankerpatiënten die professioneel opnieuw aan de slag willen in heel Vlaanderen gratis begeleiding op maat aan. Ze krijgen daarvoor 1.101.450 euro steun van Kom op tegen Kanker. ‘Weer aan het werk gaan is voor veel kankerpatiënten een belangrijke stap om hun leven opnieuw op te pakken. Alleen is het vaak geen evidentie. Door de behandeling kampen ze met vermoeidheid, angst of concentratieproblemen. Er is dan nood aan een intensievere begeleiding als ze weer aan de slag willen. Rentree helpt hen om toch die stap naar werk te kunnen zetten’, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

Mensen die na kanker weer aan de slag willen bij hun huidige werkgever of op zoek moeten naar een nieuwe job, kunnen vanaf september terecht bij Rentree. Ook diegenen die al opnieuw aan de slag zijn maar nog problemen ervaren, kunnen aankloppen voor een begeleidingstraject.

Christel Witgeers van GOB Jobcentrum licht toe. ‘Een Rentree-begeleidingstraject bestaat uit drie fasen: een eerste fase die start met een intakegesprek tussen de Rentree-coach en de (ex-)kankerpatiënt, de concrete voorbereiding van de werkhervatting met een re-integratieplan, actieplan of sollicitatiebegeleiding en tot slot de opvolging eenmaal de persoon weer aan het werk is. Elk traject is uniek. De focus ligt steeds op werk, maar afhankelijk van de vraag of nood van de (ex-)kankerpatiënt komen er in de fases andere thema’s aan bod.’

 

Kom op tegen Kanker financiert, KULeuven meet effect

Kom op tegen Kanker financiert het initiatief volledig tot eind 2019 en trekt hiervoor 1.101.450 euro uit. De ambitie is om in die twee jaar en half 700 (ex-)kankerpatiënten te begeleiden bij hun werkhervatting. Tijdens die periode meet de KU Leuven onder leiding van prof. Lode Godderis wat het effect is van de begeleiding en wat de kost per traject is. Als die meting positieve resultaten oplevert, kan worden bekeken om het aanbod van Rentree structureel in te bedden.

 

Proefgedraaid in West-Vlaanderen

Rentree startte in 2015 als een initiatief van GOB Jobcentrum en werd financieel gesteund door CM West-Vlaanderen en Kom op tegen Kanker. In totaal namen 125 mensen deel aan het proefproject. 83 van de trajecten zijn inmiddels afgewerkt. 71 % is effectief opnieuw aan het werk gegaan. Naast de objectieve cijfers gaven de deelnemers ook aan dat ze zich gehoord, gesteund en geïnformeerd voelden. Zo getuigt ook Els (43 jaar): ‘Toen de terugkeer naar mijn job naderde, worstelde ik nog met een aantal vragen. Zou ik het fysiek wel aankunnen? Hoe zat het met de administratie? En ook, wat zou de reactie van mijn collega’s en de directie zijn? Voor mijn Rentree-coach was alles bespreekbaar. De begeleiding heeft zo veel voor mij betekend. Ik voelde me begrepen en gesteund. Ik stond er niet alleen voor.’

 

Meer info op rentree.eu

Sarah De Groof, jobcentrum West-Vlaanderen – 0493 13 53 31

Karen Vandenplas, persmanager Kom op tegen Kanker – 02 486 11 80

Help mee

Doe een gift!