Kom op tegen Kanker investeert 17 miljoen euro in patiëntgericht kankeronderzoek

24 november 2016

Kom op tegen Kanker geeft financiële steun aan 60 nieuwe onderzoeksprojecten rond kanker en maakt daarvoor maar liefst 16.704.235 euro vrij.
 

De toelagen werden vanavond officieel uitgereikt in de Ancienne Belgique in Brussel.

Kijk hier naar de foto's van de uitreiking van de onderzoekstoelagen.

De geselecteerde projecten zijn patiëntgericht, in die zin dat ze op een relatief korte termijn een verbetering kunnen betekenen voor kankerpatiënten. De stem van de patiënt zal volgend jaar nog harder klinken. Kom op tegen Kanker richt een patiëntencommissie op, die mee zal bepalen welke onderzoeken de organisatie financiert.

16.704.235 euro naar biomedisch kankeronderzoek, hoogste bedrag ooit

Kom op tegen Kanker ijvert voor een wereld zonder kanker. Deze droom vereist medisch-wetenschappelijk onderzoek. Daarom besteedt de organisatie er een belangrijk deel van haar inkomsten aan. Ze investeert dit jaar bijna 17 miljoen euro in overwegend patiëntgericht kankeronderzoek. Dat is 7 miljoen meer dan vorig jaar.

Het bedrag wordt verdeeld over 33 projecten, 23 doctoraatsonderzoeken en 4 postdoctoraten. De onderzoekers ontvangen tussen 21.000 en 990.000 euro voor hun project. Hoeveel ieder onderzoeksproject krijgt, hangt af van het aantal onderzoekers en hoelang er aan het project zal worden gewerkt.

60 onderzoeksprojecten, van 6 maanden tot 4 jaar

In totaal kunnen 60 onderzoekers - of in sommige gevallen onderzoeksteams – rekenen op een beurs van Kom op tegen Kanker. De kortste onderzoeken nemen zes maanden in beslag, de langste vier jaar. De thema’s lopen erg uiteen, maar de projecten zijn wel gericht op de patiënt.

Prof. dr. Zwi Berneman voert al enkele jaren een experimentele studie die nagaat of een nieuwe vorm van immuuntherapie de kans op herval bij leukemiepatiënten kan verkleinen. In 2012 en 2013 kon de studie rekenen op geld van Kom op tegen Kanker. Frank Bal was één van de deelnemers. Zijn kans op herval daalde spectaculair. Frank Bal: ‘Wanneer je te horen krijgt dat je leukemie hebt, stort je wereld in. Maar als er dan tegelijkertijd iemand zegt dat je kanker te genezen is, krijg je zin om ertegen te vechten. Aan de broodsnijmachine in de supermarkt kreeg ik te horen dat ik in remissie was en dat de kans op herval klein is. Sindsdien kan ik terug genieten van de kleine dingen.’. Kom op tegen Kanker investeert dit jaar 990.000 euro in de vervolgstudie met als doel de behandeling in de markt te zetten.

Kom op tegen Kanker zet in op patiëntgericht onderzoek

Kom op tegen Kanker kiest er heel bewust voor om vooral medisch-wetenschappelijk onderzoek waarbij de kankerpatiënt voorop staat te financieren. Het onderzoek moet tegemoetkomen aan de noden en wensen van de patiënten zelf. Het moet ook op relatief korte termijn leiden tot een directe verbetering van de overlevingskansen en levenskwaliteit van mensen met kanker.

Marc Michils, directeur Kom op tegen Kanker, licht toe: ’Alles wat Kom op tegen kanker doet, doet de organisatie voor kankerpatiënten en hun omgeving. Daarom financieren we onderzoek dat voor hen ook effectief een verandering kan opleveren. Volgend jaar gaan we in die patiëntgerichtheid zelfs nog een stapje verder. We richten een patiëntencommissie op. Deze zal onder andere haar stem kunnen geven in het bepalen van de onderzoeksthema’s die we financieel zullen ondersteunen. Een vernieuwend initiatief. ’

Officiële beursuitreiking in Ancienne Belgique

De onderzoekstoelagen werden vanavond toegekend in de Ancienne Belgique in Brussel. De laureaten werden er officieel voorgesteld. Daarnaast waren er een aantal sprekers. Prof. dr. Marc Peeters, diensthoofd oncologie UZA, gaf uitleg bij de realisaties en uitdagingen in wetenschappelijk kankeronderzoek. Ook enkele leidinggevenden uit het boek ‘Het KankerPerspektief’ getuigden over de impact van kanker, maar ook de kracht die de ziekte bij hen losmaakte en de manier waarop ze hun visie op leidinggeven veranderde.

Help mee

Doe een gift!