Kom op tegen Kanker: onbegrijpelijk dat farma-industrie cruciaal onderzoek blokkeert!

12 oktober 2016

De farma-industrie blokkeert een onderzoek van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) over de effectiviteit van een terugbetalingssysteem van nieuwe geneesmiddelen.

Dat bleek gisteren in een artikel van Le Vif. Verontrustend, zo vinden Kom op tegen Kanker en Test-Aankoop. Beide organisaties hadden dat onderzoeksvoorstel ingediend bij het KCE om de kosten en impact op de volksgezondheid van geheime contracten te evalueren.

Zo’n onderzoek is cruciaal om na te gaan hoe kanker- en andere behandelingen in de toekomst betaalbaar gehouden kunnen worden.Kom op tegen Kanker en Test-Aankoop dienden in september 2014 een gelijkaardig onderzoeksvoorstel in. De bedoeling  was om de al bestaande zogenaamde art. 81-contracten te onderzoeken en hun impact op de volksgezondheid en de daaraan verbonden kosten in kaart te brengen.

Die art. 81-contracten treden nu in werking als de gewone terugbetalingsprocedure niet tot een positief terugbetalingsadvies leidt en het geneesmiddel toch tegemoetkomt aan een onbeantwoorde medische nood (‘unmet medical need’). De firma en het RIZIV kunnen een contract sluiten dat een terugbetaling van de behandeling voor een periode van vijf jaar mogelijk maakt. De terugbetaling wordt gekoppeld aan bepaalde voorwaarden. Denk aan een dataregistratie om de therapeutische doeltreffendheid van het product te herevalueren en aan maatregelen om het budget binnen de perken te houden.

Gisteren berichtte het tijdschrift Le VIF dat ‘Pharma.be de studie torpedeert’. Sinds een jaar verzamelden onderzoekers van het KCE gegevens over de art. 81-contracten. De gegevens werden verzameld door het RIZIV. Om de vertrouwelijkheid van de contracten te verzekeren werden heel wat maatregelen genomen. Er werden alleen geanonimiseerde en geaggregeerde gegevens gebruikt zodat individuele firma’s uit beeld bleven. Toch eist Pharma.be nu dat die gegevens niet gebruikt of bewaard worden. Pharma.be stelde het KCE in gebreke als het de verzamelde gegevens niet vernietigt. Pharma.be vindt daarvoor steun in een nieuwe wet van juni 2016 die de vertrouwelijkheid van zulke gegevens in zulke contracten beschermt.

Kom op tegen Kanker en Test-Aankoop vinden deze gang van zaken onbegrijpelijk. De organisaties maken zich erg ongerust over de toekomstige betaalbaarheid van steeds duurdere (kanker)medicatie. Volgens de organisaties kan het niet dat de toegang tot gegevens die cruciaal zijn voor beleidsondersteunend onderzoek beperkt wordt, gegevens die in deze studie bovendien al erg beveiligd waren. Dat is een ernstige belemmering voor een volksgezondheidsbeleid dat de betaalbaarheid van een solidaire ziekteverzekering garandeert.

 

 

 

 

Help mee

Doe een gift!