Kunnen belastende operaties bij endeldarmkanker vermeden worden?

19 februari 2016

Mensen met endeldarmkanker ondergaan nog al te vaak een erg belastende behandeling. De Leuvense professor Karin Haustermans en haar onderzoeksteam zochten uit of die operatie vermeden kan worden en welke patiënten ervoor in aanmerking komen. Zo zijn we weer een stapje dichter bij een behandeling op maat.

Mensen met endeldarmkanker ondergaan nog al te vaak een erg belastende behandeling. Ze worden bestraald voor de tumor weggeopereerd wordt. Soms moeten ze ook chemotherapie ondergaan voor de operatie die aanleiding kan geven tot incontinentie, een stoma of wondproblemen.

Daarom zochten de Leuvense professor Karin Haustermans (links op de foto) en haar onderzoeksteam de afgelopen jaren uit of die operatie vermeden kan worden en welke patiënten daarvoor in aanmerking komen. Dat deed ze met de financiële steun van Kom op tegen Kanker. Over een maand stelt ze de tussentijdse resultaten voor op een meeting van de European Society of Radiology en op een meeting van de European Society for radiotherapy and oncology. De definitieve resultaten verwachten we in het najaar van 2017.

Wilt u meer weten over dit wetenschappelijke project van professor Haustermans? Dan kan u terecht op onze onderzoekspagina.

Meer weten over de biomedische en psychosociale onderzoeken die Kom op tegen Kanker financieel steunt?
 

 

 

 

 

Help mee

Doe een gift!