Meer dan 10 miljoen euro naar patiëntgericht kankeronderzoek

25 november 2015

Kom op tegen Kanker verdubbelt zijn investering in patiëntgericht kankeronderzoek, tot 10.080.741 euro. In totaal kunnen 46 onderzoeksprojecten rekenen op financiële steun. 

Vanavond worden de beurzen officieel uitgereikt in Technopolis. Kom op tegen Kanker droomt ervan kanker te genezen. Dankzij de massale steun van Vlaanderen ‘kunnen we vandaag een stap in die richting zetten’, zegt Jean-Jacques Cassiman, voorzitter van Kom tegen Kanker.Onze beursuitreiking in vijf cijfers.

1.    10.080.741 miljoen euro
Een wereld zonder kanker: daar strijdt Kom op tegen Kanker voor. Om die ambitie te onderstrepen investeert de organisatie dubbel zo veel in patiëntgericht onderzoek als in 2014. Toen werd 4,4 miljoen besteed, in 2015 wordt 10.080.741 toegekend aan onderzoek, verdeeld over verschillende projecten, beurzen en postdoctoraten. Ook de European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) krijgt steun.

2.    46 onderzoekersprojecten
Kom op tegen Kanker reikt vanavond zijn onderzoekstoelagen uit. Op de beursuitreiking zullen de 46 onderzoekers - en in sommige gevallen het team onderzoekers dat die onderzoekers leiden - aanwezig zijn en een tiental sprekers: onder andere ex-patiënten zoals Europees commissaris Marianne Thyssen, ondernemer Wouter Torfs en ex-profwielrenner Serge Baguet onderstrepen de noodzaak van patiëntgericht onderzoek.

3.    21.576 à 650.000 euro per project
De onderzoekers ontvangen tussen 21.576 euro en 650.000 euro voor hun project. Hoeveel elk project krijgt, hangt af van het aantal onderzoekers en hoelang aan het project gewerkt zal worden. Kom op tegen Kanker gaat daarbij niet over een nacht ijs. Zijn biomedische commissie legt alles zorgvuldig vast.

4.    Zes maanden à vier jaar
De kortste onderzoeken nemen zes maanden in beslag, de langste vier jaar. Thematisch gezien lopen de onderzoeken erg uiteen, maar alle verbeteren ze de overlevingskansen en de levenskwaliteit van kankerpatiënten. 

5.    20 vrouwen en 21 mannen
In totaal leiden 20 vrouwen en 21 mannen een onderzoek of een team onderzoekers met financiële hulp van Kom op tegen Kanker.

Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, reageert vastberaden: ‘We willen ook in 2015 onderzoek ten volle steunen. Daar situeren zich de oplossingen voor morgen. Ik wens de vorsers veel succes bij hun onderzoek.’ Em. prof. Jean-Jacques Cassiman, voorzitter van Kom op tegen Kanker, vult aan: ‘De onderzoeken die we financieren helpen de behandeling van kanker te verbeteren. Uiteindelijk willen we kanker genezen, en vandaag zet Kom op tegen Kanker een stap in die richting.’

Meer informatie over de onderzoeken vindt u op www.komoptegenkanker.be/onderzoek.

Help mee

Doe een gift!