Rookvrije stadions op speeldag 3 en 4 van de Play-Offs en Play-Downs

11 april 2017

Kom op tegen Kanker, de Stichting tegen Kanker en VIGeZ juichen het initiatief van de Pro League toe om twee rookvrije speeldagen te houden.

De Pro League moedigt alle 24 voetbalclubs uit de Belgische eerste klasse A en B aan om in het weekend van 14-17 april en van 21-23 april de sigaret uit hun stadions te bannen.
‘Roken en sporten gaan niet samen. We zijn erg blij dat de Pro League dat signaal de komende weekends aan haar supporters geeft. Tegelijk mobiliseert ze zo ook duizenden mensen tegen kanker, wat het doel is van onze lopende campagne Iedereen tegen Kanker. We zijn ervan overtuigd dat daarmee de stap naar permanent rookvrije stadions is gezet’, zegt directeur van Kom op tegen Kanker Marc Michils.

Kom op tegen Kanker strijdt al jaren voor het recht op een rookvrije leef- en werkomgeving en voor een betere bescherming van jongeren tegen tabaksverslaving. Hiervoor werkt de organisatie nauw samen met de Stichting tegen Kanker en met het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ). De Stichting tegen Kanker nam eerder het voortouw om de thuiswedstrijden van de Rode Duivels in een rookvrij stadion te laten doorgaan. VIGeZ werkt aan een Vlaamse versie van de Healthy Stadia Guide.

Rookverbod op (semi-)publieke plaatsen

Gedwongen meeroken heeft nefaste gevolgen voor de gezondheid. Bovendien: zien roken, doet roken. Kom op tegen Kanker pleit er dan ook voor om bepaalde drukbezochte plaatsen waar de huidige rookwetgeving niet van kracht is, zoals voetbalstadions, helemaal rookvrij te maken. De organisatie bezocht in 2014 verschillende voetbalclubs, met resultaat. Club Brugge, Anderlecht en KRC Genk maakten hun stadions intussen rookvrij tijdens thuiswedstrijden. Vandaag lanceert de Pro League twee rookvrije speeldagen. Kom op tegen Kanker hoopt dat de initiatieven andere clubs zullen inspireren en aanzetten tot actie.

Marc Michils argumenteert het belang van rookvrije tribunes: ‘Een rookvrij stadion komt de gezondheid van de supporters ten goede. De beslissing zorgt ervoor dat niemand nog gedwongen meerookt. Voor niet-rokers wordt het sowieso aangenamer om de wedstrijd te volgen. Voor rokende fans kan het een stimulans zijn om te stoppen met roken. Daarnaast helpen clubs op deze manier mee om het aantal jongeren te verminderen dat begint met roken of dat overgaat tot gewoonteroken.’

Iedereen tegen Kanker

De actie van de Pro League werkt niet alleen sensibiliserend, maar ook mobiliserend. Marc Michils: ‘Kanker maakt geen onderscheid. Het treft ons allemaal. Alleen samen krijgen we kanker klein. De Pro League heeft dat goed begrepen. Haar actie zet duizenden mensen aan om op te komen tegen kanker en past zo perfect in onze campagne Iedereen tegen Kanker.’

De standpunten en initiatieven van Kom op tegen Kanker rond roken en meeroken staan hier op onze website.

Meer informatie over de campagne Iedereen tegen Kanker met boegbeelden Frank Deboosere, Maarten Vangramberen en Marleen Merckx is te vinden op www.iedereentegenkanker.be.

Help mee

Doe een gift!