VLK ontgoocheld door Europese stemming over tabaksrichtlijn

08 oktober 2013

De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) is teleurgesteld over de uitkomst van de stemming in het Europees Parlement over de Tobacco Products Directive, de nieuwe richtlijn voor tabaksverkoop en -verpakkingen. Een aantal maatregelen die een aanzienlijk effect kunnen hebben op het rookgedrag bij jongeren, werden geschrapt of afgezwakt. Dit is een gemiste kans om jongeren van de sigaret te houden, stelt de VLK.

Vanmiddag stemden de leden van het Europees Parlement over de nieuwe richtlijn voor tabaksverkoop en -verpakkingen. De VLK betreurt dat het voorstel van de Europese Commissie flink werd afgezwakt. De VLK wil immers voorkomen dat kinderen en jongeren beginnen te roken. 90% van de jongeren begint te roken voor de leeftijd van 18. Ervoor zorgen dat deze jongeren niet beginnen is veel beter dan hen achteraf te moeten helpen om te stoppen. Een strengere Tobacco Products Directive zou  deze strijd gemakkelijker hebben gemaakt.

Zo is het jammer dat het voorstel om 75 % van de voor- en achterkant van het pakje te voorzien van gezondheidswaarschuwingen, is afgezwakt tot 65 % - al betekent dit nog steeds een verstrenging voor ons land. Het is wel positief dat de gezondheidsboodschap bovenaan het pakje komt, waardoor ze in displays duidelijk te zien zal zijn. Daarnaast stond ook een verbod op dunne sigaretten (aantrekkelijk voor jongeren en vooral meisjes) in het voorstel beschreven, maar dit werd niet behouden. Het verbod op het toevoegen van bepaalde aroma's, die sigaretten vooral voor jongeren aantrekkelijker maken, komt er wel, maar voor muntsmaak pas binnen acht jaar. Oorspronkelijk was een overgangsperiode van drie jaar voorzien.

Het voorstel dat vandaag op tafel lag voor de parlementsleden had op zich al verder mogen gaan voor de Vlaamse Liga tegen Kanker. Een verplicht verbod op het uitstallen van tabaksproducten op de verkoopplaats was bijvoorbeeld ideaal geweest (om de aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van tabak bij jongeren te beperken), evenals een verplichting van gestandaardiseerde verpakkingen.

Positief tot slot is wel dat de vertegenwoordigers van het Europees Parlement het mandaat hebben gekregen om te onderhandelen met de lidstaten over de nieuwe tabaksrichtlijn. De gevreesde vertraging tot na de Europese verkiezingen van volgend jaar is hierdoor afgewend.

 

Help mee

Doe een gift!