VLK tegen betoelaging rokersruimten door stadsbestuur Blankenberge

19 april 2012

De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) vindt het geen goed idee dat het stadsbestuur van Blankenberge horecazaken betoelaagt voor het inrichten van een rokersruimte. Het is de taak van de overheid om de volksgezondheid te beschermen en het roken te ontmoedigen. Door rokersruimten te betoelagen met gemeenschapsgeld doet het stadsbestuur van Blankenberge net het tegenovergestelde.

Op de gemeenteraadszitting van 17 april jongstleden besprak het stadsbestuur van Blankenberge een voorstel om stadstoelagen te verlenen aan horecazaken die een rokersruimte inrichten. Uitbaters kunnen tot 1.500 euro opstrijken voor de aanleg van een rookkamer en 750 euro voor een rookterras.

De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) heeft er begrip voor dat het gemeentebestuur horeca-uitbaters wil helpen die het moeilijk hebben. Maar de VLK vindt het geen goed idee om dat te doen door gemeenschapsgeld ter beschikking te stellen voor het inrichten van rokersruimtes.Volgens de VLK is het de taak van de overheid - ook van lokale overheden - om de volksgezondheid te beschermen en bijgevolg het roken zoveel mogelijk te ontmoedigen. Door een rokersruimte te betoelagen doet het gemeentebestuur van Blankenberge net het tegenovergestelde. De VLK drong er daarom bij het stadsbestuur op aan om het ontwerpbesluit niet goed te keuren en naar alternatieven te zoeken om de plaatselijke horeca te ondersteunen.

Rookruimtes zijn voorzien in de wet maar hoe minder openbare gelegenheden er zijn waar gerookt mag worden, hoe beter voor de volksgezondheid, stelt de VLK. Uit onderzoek blijkt immers dat je op die manier heel veel jongeren van de sigaret kan houden en heel veel rokers stimuleert om te stoppen met roken.

 

 

Help mee

Doe een gift!