Werelddag tegen Tabak: doe nieuwe stoppoging.

30 mei 2017

Morgen 31 mei is het Werelddag zonder Tabak. Voor het VIGeZ*, Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker en VRGT de perfecte aanleiding om alle Vlaamse rokers op te roepen om alle moed te verzamelen en een nieuwe stoppoging te doen.                    

Het aantal rokers daalt immers zeer traag. Nochtans is het aanbod om te stoppen met roken de laatste jaren sterk gegroeid in Vlaanderen.
Er is heel wat kwaliteitsvolle hulp beschikbaar: van Tabakstop, tot groepscursussen ‘stoppen met roken’ in gemeenten en een specifiek rookstopprogramma voor jongeren.

Aantal rokers daalt traag

Uit de meest recente Gezondheidsenquête van 2013 blijkt dat nog altijd bijna één op de vier Belgen rookt: 23% rookt, waarvan 19% dagelijks en 4% occasioneel. In Vlaanderen gaat het in totaal over 22% rokers. Sinds 2008 is het aantal rokers met amper 2% verminderd. In de leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar is het aantal rokers en dagelijkse rokers het hoogst (respectievelijk 29% en 24%).

Meer rokers willen stoppen

Toch lijkt de wens om niet te roken terrein te winnen. 71% van de dagelijkse rokers heeft volgens de Gezondheidsenquête 2013 al minstens 24 uur niet meer gerookt in een poging definitief te stoppen (tegenover 68%, zoals blijkt uit de Gezondheidsenquête van 2008). Een kwart van deze groep geeft aan definitief te willen stoppen.

Stoppen met roken meest succesvol bij tabakoloog

Roken is een zware verslaving. In je eentje stoppen is voor de meesten dan ook geen sinecure. Stoppen met roken heeft het meeste kans op slagen met de hulp van een tabakoloog in combinatie met farmacologische middelen. Een tabakoloog is een opgeleide rookstopspecialist die handige tips geeft om te stoppen. Die begeleiding kan zowel individueel als in groep. Zo zijn er heel wat gemeenten, bedrijven, … die groepscursussen onder begeleiding van een tabakoloog aanbieden.

Rol van de huisarts

Ook de (huis)arts kan zijn patiënt helpen stoppen met roken. Hij kan samen met de patiënt op zoek gaan naar de geschikte methode om te stoppen en daarna doorverwijzen naar een tabakoloog. Sommige (huis)artsen zijn daarnaast ook zelf tabakoloog. Indien nodig kunnen (huis)artsen ook rookstopmedicatie voorschrijven. 

De Vlaamse overheid betaalt de tabakologen rechtstreeks. De roker betaalt voor de rookstopbegeleiding slechts een kleine bijdrage.  Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je zelfs nog een lagere bijdrage.

Tabakstop
Je kan de hulp ook helemaal gratis krijgen via Tabakstop, waar tabakologen de roker gratis via de telefoon begeleiden.

SmartStop
Speciaal voor jongeren is er sinds september 2016 ook het rookstopprogramma ‘SmartStop’. Onder meer via rookstopsessies op school en een mobiele app, krijgen jongeren van 14 tot 20 jaar de nodige ondersteuning om die sigaret voorgoed aan de kant te laten.

Tien voordelen van stoppen met roken

De voordelen van stoppen met roken zijn enorm. Welke leeftijd je ook hebt en hoelang je ook gerookt hebt: je wint altijd als je stopt met roken.
Hierbij de tien voordelen op een rijtje:

 1. Al 20 minuten nadat je gestopt bent gaat je bloeddruk naar beneden.
 2. Na één dag zonder sigaret beginnen je longen zich stilletjes aan te herstellen.
 3. Je smaak komt terug en je reukzin verbetert.
 4. Na drie tot negen maanden niet roken is het hoesten sterk verminderd.
 5. Na een jaar rookvrij leven, is het risico op hartziektes met de helft gedaald.
 6. Na twee jaar niet roken is het risico op een hartinfarct even groot als bij iemand die niet rookt.
 7. Na tien jaar is ook de kans op longkanker met de helft afgenomen.
 8. Je spaart veel geld uit. Reken op Tabakstop uit hoeveel je per dag, per week, per maand en per jaar bespaart.
 9. Je moet niet meer buiten (in de kou gaan staan).
 10. Niet alleen jij bent gezond; je beschermt ook je omgeving tegen passief roken.

Voor meer informatie

 • Tabakstop: www.tabakstop.be en 0800 111 00
 • SmartStop: www.smartstop.be
 • Op www.vlaanderenstoptmetroken.be vind je een groepscursus stoppen met roken in je buurt
 • Op www.tabakologen.be vind je een tabakoloog
 • Liese Weemaels (Communicatieverantwoordelijke VIGeZ) Liese.weemaels@vigez.be  02/422.49.30 – 0493/19.99.19   

*Over VIGeZ

VIGeZ, het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, is een partnerorganisatie van de Vlaamse overheid voor het thema tabak, in consortium met Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker en VRGT. Het is een erkende partnerorganisatie die het Vlaamse beleid inzake gezondheidsbevordering en ziektepreventie ondersteunt.

Het Instituut is in de eerste plaats een expertisecentrum dat strategieën, advies, ondersteuning bij implementatie en opleiding aanbiedt aan gezondheidswerkers en professionals die bezig zijn met gezondheidspromotie en ziektepreventie en vervult zo een scharnierfunctie tussen theorie en praktijk.

 

                                                                                                                                 

Help mee

Doe een gift!