Annelies,

verantwoordelijke externe samenwerkingen Ketnet

‘We moeten kinderen niet altijd proberen te beschermen.

Ik vind het fantastisch dat we bij Ketnet de stap gezet hebben, het gedurfd hebben om kanker te benoemen. Vroeger waren we een beetje te braaf, we probeerden de realiteit te verzachten of zelfs te verzwijgen voor kinderen. Maar daar hebben ze niets aan.

Want kanker is nu eenmaal een deel van het leven, van hun leven. De gezamenlijke actie van Ketnet en Kom op tegen Kanker ‘De Pet op tegen Kanker’, die geld inzamelt voor het zomerkamp, focust daarom nu vooral op het voeden van de leergierigheid van kinderen, het beantwoorden van hun vragen. We willen de dingen bij naam noemen kanker bespreekbaar maken bij hen.

Dat hebben mijn man en ik trouwens ook in ons eigen leven gedaan. Mijn dochter Lena Janna is daar het bewijs van. Eigenlijk ging ze Lena heten. Janna was een vriendin van ons die haar meter ging worden. Maar Janna kreeg maagkanker en is vlak voor de geboorte van Lena gestorven. Op haar sterfbed hebben we gevraagd of we haar naam aan onze dochter mochten geven.

Dus in plaats van dit tragische verhaal te verzwijgen, hebben we het een plek gegeven in Lena Janna’s leven. Letterlijk, in haar naam.’