Frédéric,

arts/wetenschapper

‘Ik doe voornamelijk wetenschappelijk onderzoek naar onderwerpen en problemen die ik dagelijks ondervind als gynaecoloog-oncoloog.

Op een bepaald moment wou ik al die moeilijke gesprekken met terminale patiënten niet meer  zomaar moeten voeren en ik wou ze ook niet meer ’s avonds mee naar huis nemen. Ik heb tegen mezelf gezegd: Ik kan dat niet aanvaarden, niet passief ondergaan, ik wil dat proactief oplossen, er iets aan doen. Ik wou echt dingen veranderen.

Zo is ons onderzoek rond kanker tijdens de zwangerschap -dat deels gesteund werd door Kom op tegen kanker- eigenlijk gestart door één bepaalde patiënt, één persoonlijk verhaal, één vrouw die ons consulteerde met baarmoederhalskanker. Die was geneesbaar maar haar wil om tegelijkertijd haar baby te houden was zo enorm sterk dat mijn team en ik beslist hebben om mee te gaan in haar verhaal en te proberen een oplossing te zoeken.

We hebben ontdekt dat chemokuren vaak perfect kunnen samengaan met zwangerschappen en tegenwoordig zijn we pioniers en wereldwijd dé referentie op het vlak van kankers tijdens de zwangerschap. Daar had ik, toen ik 25 jaar geleden begon, nooit van durven dromen.’

Lees hier meer over het onderzoek van Frédéric.