Herta,

aanbodverantwoordelijke Eén

‘Ik vond het een beetje raar van mezelf. Dat ik niet meer schrik had…

Ik ben al een aantal jaar verantwoordelijk voor de Kom op tegen Kanker-programma’s op één. Daarnaast geef ik vrijwillig media-advies in de Stuurgroep van Kom op tegen kanker.

In april van dit jaar, midden in onze hectische campagneperiode bij VRT, kreeg mijn vader het nieuws dat hij darmkanker had. Heel de familie vreesde meteen het ergste, maar ik was hoopvol. Meer zelfs, ik was ervan overtuigd dat we zijn ziekte gingen overwinnen. En dat was vreemd. Ik stelde mezelf de vraag waarom ik niet meer angst had dat hij zou sterven. Het antwoord was heel simpel: kennis.

Ik was tijdens die weken helemaal doordrongen van de boodschap van onze campagne. Dat we kanker konden overwinnen als we er allemaal samen tegen strijden. Dat we steeds moeten en mogen blijven hopen. En ik had ook toegang tot de cijfers. Die toonden dat onderzoek steeds straffere resultaten oplevert, dat de ziekte aan terrein verliest, dat de overlevingskansen steeds groeien.

Mijn vader overleefde de ziekte. En daarom ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat we mensen moeten blijven informeren. Hen de harde waarheid onder hun neus blijven schuiven, maar ook de vorderingen, de resultaten, het taboe doorbreken.

Want kennis reduceert angst.’