Tom,

hoofdmonitor Vakantiekamp voor kinderen met kanker

‘Het enige verschil is dat als wij estafette doen, we aparte plastic lepeltjes gebruiken die direct daarna de vuilbak in gaan. Voor de rest is het Vakantiekamp dat Kom op tegen kanker elk jaar organiseert voor kinderen met kanker eigenlijk net hetzelfde als een ander jeugdbewegingskamp. Hoewel, da’s eigenlijk niet waar, het is veel intenser. Die kinderen en jongeren brengen immers vaak een heel jaar door in een medisch ziekenhuis-cocon en als ze dan in de zomer die ene week worden losgelaten… da’s feest.

Voor mij is het eigenlijk begonnen in 1980. Ik keek naar Toon Hermans en dacht: dat wil ik doen. Ik ben 12 jaar cliniclown geweest tot ze me op een dag vroegen om eens mee te gaan naar een vakantiekamp. En wat ik daar zag, dat was: waauw.

Ik blijf me er telkens over verbazen dat we met iets heel eenvoudig, namelijk gewoon plezier aanbieden, zo immens veel teweegbrengen. Tijdens onze kampen gaat het niet over praten of een bepaalde psychologische aanpak, maar simpelweg over fun. En dat werkt, dat werkt zo onvoorstelbaar hard!

Die kinderen kijken na zo’n kamp altijd al uit naar het volgende jaar, alhoewel ik altijd hoop dat ze tegen dan genezen zijn en ik ze niet terugzie, natuurlijk.’