Club Brugge maakt stadion rookvrij

Delen

Voortaan zijn de tribunes van Club Brugge rookvrij. Club Brugge geeft daarmee het goede voorbeeld aan jongeren, toont zich bekommerd om de gezondheid van zijn supporters en profileert zich als pionier onder de Belgische voetbalclubs.

Na een vraag van de Vlaamse Liga tegen Kanker, de organisatie achter Kom op tegen Kanker, heeft Club Brugge beslist dat het vanaf het nieuwe voetbalseizoen het Jan Breydelstadion rookvrij maakt tijdens z’n thuiswedstrijden. Momenteel geldt dit al in alle gesloten ruimtes, zoals de loges, kantines en toiletten.

Club Brugge heeft een sociale rol te vervullen. We willen onder andere bijdragen tot een betere gezondheid van onze supporters.

Bart Verhaeghe

voorzitter Club Brugge

Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge: ‘Club Brugge heeft een sociale rol te vervullen en doet dat via Club Brugge Foundation. We willen onder andere bijdragen tot een betere gezondheid van onze supporters en weten dat een rookverbod voor veel rokers een eerste stimulans is om effectief te stoppen met roken. Want sporten en roken gaan niet samen.’

Omdat het niet eenvoudig is om te stoppen met roken, zal Club Brugge samen met gespecialiseerde instanties verder concrete acties opzetten om supporters te begeleiden om dit op een doeltreffende manier te doen.

Pionier

Om de beslissing kracht bij te zetten, zal de slogan “Club komt op tegen kanker” tot aan het begin van de reguliere competitie het shirt van de spelers sieren.  Alle oefenwedstrijden worden dus in dit bijzondere shirt gespeeld. Club gaat trouwens het engagement aan om de volgende drie seizoenen telkens de oefencampagne af te werken met een maatschappelijk relevant doel op de voorkant van de trui.

Met een rookvrij stadion is Club Brugge een pionier in België en volgt de club het voorbeeld van heel wat Europese topclubs. Zo geldt in het Verenigd Koninkrijk een volledig rookverbod bij de clubs van de Premier League, bant Ajax de sigaret al sinds 2008 uit zijn stadion en behoort FC Barcelona sinds 2012 tot de grote rookvrije clubs. Ook het WK in Brazilië is rookvrij.

Een rookvrij stadion kan levens redden.

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Marc Michils, directeur van Kom op tegen Kanker: 'Wij zijn uitermate tevreden dat Club Brugge op onze vraag is ingegaan. Een rookvrij stadion komt de supporters ten goede en kan levens redden. Uiteraard is deze beslissing ook zeer belangrijk omwille van de voorbeeldfunctie die de club heeft voor kinderen en jongeren. En tot slot kan Club Brugge hiermee een trendsetter zijn. Niets weerhoudt andere voetbalclubs ervan om dit voorbeeld te volgen.'

Het is niet de eerste keer dat Club Brugge Kom op tegen Kanker of de Vlaamse Liga tegen Kanker steunt. Vorig jaar nam de spelersgroep van Club Brugge al actief deel aan de campagne ‘Steek je tong uit tegen kanker’. En eerder werd een tifo (grote supportersactie) opgezet ter gelegenheid van de Dag tegen Kanker, en nam Club Brugge deel aan het Boompjesweekend.

Thema's: Roken