Nieuwe meldcampagne brengt bespreekbaarheid seksualiteit na kanker in kaart

Delen

Kom op tegen Kanker lanceert een meldcampagne over de bespreekbaarheid van seksualiteit tijdens en na kanker. Met #durftevertellen hoopt Kom op tegen Kanker getuigenissen te verzamelen, om zo beleidsaanbevelingen te doen voor een betere zorg rond seksuele problemen bij kanker.

Tijdens en na kanker zijn seks en intimiteit vaak niet meer als voorheen. Zowel op fysiek als mentaal vlak kan de patiënt een aantal moeilijkheden ervaren, zoals misselijkheid, impotentie, minder zelfvertrouwen ... Het is belangrijk om dat te bespreken met zorgverleners, maar dat gebeurt vaak niet. De patiënt én de zorgverleners ervaren vaak drempels om seksualiteit actief te bespreken.

Daarom roept Kom op tegen Kanker (ex-)patiënten (en hun partner) op om hun ervaring, zowel positief als negatief, over de bespreekbaarheid van seksualiteit met zorgverleners te delen. Op basis van de resultaten van de bevraging zal Kom op tegen Kanker beleidsvoorstellen doen aan de overheid en de betrokken partijen. Zo wil de organisatie de zorg rond seksuele klachten bij kanker verbeteren.

Kristel Mulders is seksuologe en benadrukt hoe belangrijk de bespreekbaarheid van seksualiteit is: ‘Seksualiteit is een breed begrip en gaat bijna nooit alleen over seks.  Het gaat onder andere ook over lichaamsbeeld, zelfbeeld, partnerrelatie, liefde en intimiteit. Na een diagnose van kanker kunnen deze thema’s wat op de achtergrond verdwijnen, terwijl het toch belangrijke aspecten in ons leven zijn. Door dit van bij de start van de behandeling te bespreken, kunnen een aantal koppels er zelf mee aan de slag en kunnen ze sommige problemen voorkomen. Patiënten en hun partners zijn zich vaak niet bewust van de impact van de behandeling op hun seksualiteit, waardoor psycho-educatie onmisbaar is in goede kankerzorg.’ 

Ben je zelf patiënt of naaste en wil je graag meehelpen om seksualiteit bij kanker meer bespreekbaar te maken? Via de knop hieronder kun je de vragenlijst invullen.

Deel je verhaal

Thema's: Campagne Zorg