Azalea's Plantjesweekend

Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker pakt uit met onlineverkoop 

Delen

Het Plantjesweekend voor Kom op tegen Kanker zal er deze editie anders uitzien. Door de coronacrisis zullen vrijwilligers voor het eerst in 25 jaar niet aan de deur komen of aan supermarkten en op pleinen staan om azalea’s te verkopen ten voordele van de strijd tegen kanker. Kom op tegen Kanker gaat van 1 tot 20 september voluit voor een onlineverkoop van de plantjes op plantjesweekend.be. ‘Geen Plantjesweekend zoals iedereen het kent, maar we laten de kankerpatiënt niet in de kou staan. Bestel een plantje online en steun mensen met kanker en hun naasten’.  

Geen traditioneel Plantjesweekend dit jaar, met verkoop door duizenden vrijwilligers aan supermarkten, huis-aan-huis of op markten. Kom op tegen Kanker had zich nochtans onder andere met mondmaskers en handgels voorbereid om de verkoop veilig te organiseren. Maar door de recente coronacijfers besliste de organisatie om de actie niet in haar gekende vorm te laten doorgaan. Bovendien werd een traditionele verkoop door de geldende veiligheidsmaatregelen onmogelijk. Kom op tegen Kanker gooide het roer om en gaat nu – voor het eerst in 25 jaar – voluit voor een onlineverkoop.  

Marc Michils licht toe waarom Kom op tegen Kanker het Plantjesweekend niet gewoon afblaast: ‘De zorg voor mensen met kanker en hun families mag niet achteruitgaan, want kanker stopt niet. Ook niet in tijden van Covid-19. Daarom is het Plantjesweekend meer dan ooit nodig. We lassen het niet af, maar we zochten en vonden een oplossing: iedereen kan online een plantje kopen en de strijd tegen kanker steunen.’  

Onze vrijwilligers verkopen voor het eerst in 25 jaar niet aan supermarkten, deuren of op pleinen. Ze bemannen honderden afhaalpunten verspreid over Vlaanderen.

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Marc Michils

De vrijwilligers blijven ook in de online editie een cruciale rol spelen. ‘Om alle plantjes te verkopen zijn onze vrijwilligers onmisbaar. Je treft ze dit jaar niet aan na je winkelbezoek, maar wel aan de meer dan 300 afhaalpunten in je buurt. Door je online gekochte plantje op te pikken bij een afhaalpunt, hou je toch dat warme, menselijke contact dat ons Plantjesweekend zo typeert’, aldus Michils.

Hoe werkt de onlineverkoop? 

Tussen 1 en 20 september kun je via plantjesweekend.be een of meerdere azalea’s (7 euro per stuk) bestellen en betalen. Na aankoop haal je het plantje op bij een afhaalpunt van vrijwilligers in je buurt, bij een Aveve-winkel of laat je je plantjes leveren tegen betaling. Kom op tegen Kanker moedigt aan om bij vrienden en familie te vragen wie een plantje wil en een gezamenlijke bestelling te plaatsen. Zo kunnen de leveringskosten en de ecologische voetafdruk worden beperkt.  

Een plantje wegschenken aan een zorgverlener 

Je kunt er dit jaar ook voor kiezen om een azalea weg te schenken aan de helden van de zorg. Je vinkt de optie aan op plantjesweekend.be en Kom op tegen Kanker zorgt ervoor dat de plantjes bij de zorgverleners in de ziekenhuizen terechtkomen.  

Opbrengst 

Een plantje kost 7 euro. Met de opbrengst van de plantjesverkoop kan Kom op tegen Kanker kankerpatiënten en hun naasten ondersteuning bieden in de vorm van een luisterend oor, activiteiten op maat, lotgenotencontact, informatie, praktische hulp of financiële steun. 

Vorig jaar werden in totaal 339.310 azalea’s verkocht, goed voor een recordopbrengst van 2.375.170 euro. Kom op tegen Kanker verwacht dat de opbrengst deze editie lager zal liggen, maar hoopt toch op vele gulle kopers te kunnen rekenen. Frank Deboosere, campagneleider van Kom op tegen Kanker: ‘Onze azalea’s staan zoals elk jaar klaar. Ze verkopen in straten en op pleinen kan nu niet, maar we bieden ze online aan. Steun Kom op tegen Kanker ook dit jaar door een plantje te bestellen op plantjesweekend.be en geef zo elke kankerpatiënt de zorg die hij verdient. Want elk plantje helpt een handje.’