Vifke, regiocoördinator Zorg Kempen

Delen

‘Toen ik nog als oncologisch verpleegkundige in de palliatieve zorg werkte, werd ik vaak benaderd door niet-palliatieve patiënten die ook nood hadden aan een hart onder de riem. In de Kempen kwamen ze helaas weinig aan bod. Ik heb toen aan Kom op tegen Kanker voorgesteld om voor hen een regiowerking uit te bouwen. Intussen ben ik dertien jaar als regiocoördinator actief, en dat doe ik nog steeds met hart en ziel. Ik zorg voor een goede samenwerking met zorgorganisaties – ziekenhuizen, thuiszorgpartners, open huizen, lotgenotengroepen … – en ik geef mijn dreamteam van zorgvrijwilligers alle steun die het nodig heeft. Zij zijn het die in de ziekenhuiskamer of in de thuisomgeving het verschil maken. Voor de patiënten vormen zij vaak het eerste aanspreekpunt, waardoor ze goed kunnen inschatten wat er bij hen leeft.'

Ik geef mijn dreamteam alle steun die het nodig heeft.

Vifke Daamen

Regiocoördinator Zorg Kempen

'De patiënten noem ik dan weer onze gps: zij zijn zelf het beste geplaatst om aan te geven wat hun noden zijn. Ik ben zo dankbaar voor al het moois dat ik samen met mijn team mag doen. Mijn pensioen wenkt, maar ik denk nu al na over hoe ik me kan blijven inzetten. Misschien word ik zelf vrijwilliger, in een ziekenhuis of bij de Kankerlijn? Volgens een collega zit het in mijn genen. Ik vrees dat hij gelijk heeft (lacht).’

 

Lees hier meer over de zorgvrijwilligers van Kom op tegen Kanker.