
1000 km fietsen in 4 dagen tijd, hoe gaat dat precies? En hoe geef je zo het broodnodige kankeronderzoek een boost? Wel, dat is allebei makkelijker en nog plezieriger dan je denkt.
Zo zit de 1000 km in elkaar
- De 1000 km wordt verdeeld over 8 halve dagen. Op donderdagvoormiddag wordt er dus 125 km gefietst van gaststad Mechelen naar een middagstad. Op donderdagnamiddag wordt er vanuit die middagstad vertrokken voor een rit van 125 km naar gaststad Mechelen. En zo voor de 4 dagen van het hemelvaartweekend.
- Je kunt ervoor kiezen om die 8 ritten zelf te fietsen, maar je kunt ze ook verdelen over een team van maximaal 8 fietsers.
- De ritten worden gereden in pelotons, op een parcours dat verkeersvrij wordt gemaakt en dat onder begeleiding van motorrijders, politie en wegkapiteins van de Vlaamse Wielerschool.
- De organisatie van de 1000 km is in handen van Flanders Classics, dat onder meer ook de Ronde van Vlaanderen organiseert.
- De middagsteden zijn elk jaar anders en liggen verspreid over alle Vlaamse provincies.

- In 2024 rijdt er ook opnieuw een internationaal peloton uit. Kom er meteen alles over te weten.
Nog niet helemaal mee? Neem onderstaande vragen en antwoorden dan zeker eens door:
Veelgestelde vragen over het concept
De 1000 km, dat is samen met duizenden zielsgenoten trappen tegen kanker, vier dagen lang tijdens het hemelvaartweekend. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km. Dus twee etappes per dag. Die etappes worden gereden in peloton.
Je kunt de etappes verdelen over een team van min. één en max. acht fietsers. Jij kiest dus vooraf wie wanneer welke etappe rijdt en aan welke snelheid (24, 27 of 30 km/u). De etappes vertrekken en eindingen elke dag in gaststad Mechelen en doen steeds een andere middagstad aan.
We voorzien een professionele omkadering in een unieke sfeer. De pelotons rijden verkeersvrij en worden begeleid door motorrijders, politie en wegkapiteins. Je kunt rekenen op ervaren fietstechnici, medische bijstand, verschillende bevoorradingsposten onderweg, een lekkere lunch en - voor de solofietsers - een professionele massage voor de vermoeide spieren achteraf.
Neen, die keuze is aan jou. Je verdeelt zelf de ritten op maat van de fietsers van je team. Telkens rijdt één lid van het team een etappe. Daarbij is er de keuze uit een peloton van 24, 27 of 30 km/u. Vorm je een team op je eentje, dan rijd je de acht etappes. Ben je met meerderen in je team, dan verdeel je de etappes onder elkaar. Elk team bestaat uit maximaal acht fietsers.
Je kunt kiezen uit pelotons met snelheden van 24, 27 en 30 km/u. Als je je voorkeurssnelheid niet krijgt, dan krijg je sowieso een lagere snelheid. Een hogere snelheid dan de voorkeurssnelheid geven we niet.
Achter elk peloton rijdt er een pechverhelpingswagen met erg vakbekwame mensen.
Rijd je lek, dan krijg je indien mogelijk meteen een ander wiel. In het zog van een van de wegkapiteins word je dan teruggebracht in het peloton. Ondertussen wordt je band hersteld, en aan de bevoorrading of aan de finish kun je dan het reservewiel weer inwisselen voor je eigen wiel.
Heb je een ander probleem met je fiets en duurt de interventie langer dan een gewone wielwissel, dan word je samen met je fiets in de technische assistentiewagen geladen. Zodra je fiets hersteld is, kan je je plaats in het peloton weer innemen.
Wij zorgen er graag mee voor dat je tijdens het hemelvaartweekend goed voorbereid aan de start verschijnt. Daarom kun je in aanloop naar de 1000 km onder meer rekenen op sportieve ondersteuning in de vorm van trainingsschema's op maat. Ook bij het inzamelen van het startgeld helpen we je met plezier op weg.

Zo stel je je team samen
Twijfel je nog over wie er in jouw 1000km-team past? Je vindt het antwoord vast hieronder:
Veelgestelde vragen wie kan deelnemen
Je mag deelnemen aan de 1000 km vanaf het jaar waarin je zestien jaar wordt. De organisatie laat zich hiervoor adviseren door de dienst S.P.O.R.T.S. van het UZA, die gespecialiseerd is in het begeleiden van atleten, het voorkomen en behandelen van sportletsels …
Deelnemers die 16 of 17 jaar zijn of worden in het jaar van deelname, hebben toestemming nodig van hun ouders of wettelijke voogd om zich in te schrijven.
De minimumleeftijd om een geldinzamelingsactie op te starten is 18 jaar.
Enkel sportieve (koers-)fietsen zijn toegestaan. Je materiaal moet goed onderhouden en volledig in orde zijn.
Als je dat extra duwtje nodig hebt, is een sportieve elektrische fiets ook welkom. Met een elektrische stadsfiets, e-bike of speed pedelec kun je echter niet deelnemen. Extra voorwaarden om deel te nemen met een sportieve elektrische koersfiets zijn:
- Je moet starten met een volgeladen batterij. Het bereik van de batterij moet minstens 125 km zijn.
- Je kunt enkel deelnemen aan een halve dagrit, dus een afstand van 125 km.
- Voor elektrische fietsen zijn de mogelijkheden qua mechanische bijstand heel beperkt. Het vervangen van een binnenband is eventueel mogelijk, mits technisch makkelijk en vlot haalbaar.
Uiteraard, geen betere teambuilding dan je samen met de collega's een sportieve uitdaging aan te gaan, samen geld in te zamelen en jullie zo in te zetten voor het kankeronderzoek. De 1000 km voor Kom op tegen Kanker staat dus open voor zowel individuele als voor bedrijventeams.
Dat is afhankelijk van hoeveel vrije plaatsen er nog zijn in de pelotons. De teams die al eerder deelnamen aan de 1000 km, krijgen een weekje voorsprong wanneer de inschrijvingen openen. Zijn er daarna nog voldoende vrije plekken, dan kun je zoveel teams inschrijven als je wilt. Zolang je voor elk deelnemend team 5500 euro (6000 voor het internationale peloton) startgeld inzamelt. Is het aantal plaatsen voor nieuwe teams beperkt, dan wordt ook het aantal teams dat je kunt inschrijven beperkt naargelang de capaciteit.
Toch nog vragen over wie kan deelnemen? Neem dan contact op

Zo steun je het kankeronderzoek
Hoe het kankeronderzoek dan precies beter wordt van jouw sportieve prestatie? Wel, elk team dat deelneemt aan de 1000 km zamelt 5500 euro (6000 euro voor het internationale peloton) startgeld in. Dat startgeld gaat naar onderzoek dat een directe impact heeft op de levenskwaliteit en overlevingskansen van mensen met kanker.