Heidelandschap in De Liereman bij zonsopgang

Kom op en wandel

Landschap De Liereman provincie Antwerpen

Landschap De Liereman is al eeuwenlang een thuis voor de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Geef toe, dat zijn namen waar een streepje poëzie bij hoort. Goed nieuws! Want samen met dichter Yousra Benfquih heeft het Kom op tegen Kanker-wandelpad in dit gebied het allebei. Ben je in de buurt? Kom zeker eens kijken.

Weide en bos in Landschap De Liereman

Oudste natuurgebied in België

Tussen Oud-Turnhout en Arendonk duikt Landschap De Liereman op. Een van de oudste natuurgebieden van België. Uniek in zijn soort dankzij de variatie van bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen. Wandelen door en genieten van Europese topnatuur in het hart van de Kempen. Hier kan je niet blijven stilstaan.

Stilstaan in het stiltegebied

Toch even stilstaan onderweg. Letterlijk. Want in dit stiltegebied hoor je enkel natuurgeluiden. Ideaal om je hoofd leeg te maken. Of te vullen met de poëtische noten van Yousra Benfquih.

Yoursa Benfquih schrijft haar naam op de paal

Yousra Benfquih heeft een liefde voor recht (ze is doctor in de mensenrechten) maar een nog grotere liefde voor woord. In 2017 won ze de TXT-on-stagewedstrijd Naft voor Woord – waarmee ze in de voetsporen treedt van eerdere laureaten als stadsdichters Maarten Inghels en Maud Vanhauwaert – en werd ze geselecteerd voor de schrijfresidentie van deBuren. Sindsdien is Yousra een vaste waarde in de Vlaamse spoken word scene. Dichtend stond ze reeds op talrijke podia – van de Roma en de Arenberg tot BOZAR en Theater aan Zee – waar ze steeds speelt met het evenwicht tussen humor en ernst, tussen ongemak en ontroering. Haar columns zag je al verschijnen in De Standaard, De Morgen, Knack en rekto:verso en op Radio 1, en in 2019 haalde ze de shortlist van de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. 

Yousra Benfquih poseert naast paal

Handig om te weten

  • Bezoekerscentrum De Liereman, Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout.
  • Alle praktische informatie over de bereikbaarheid en de openingsuren van het bezoekerscentrum 
  • Parking aanwezig.
  • Het Kom op tegen Kanker-wandelpad in Landschap De Liereman telt 4 kilometer en is bewegwijzerd.
  • Er zijn verschillende routes tussen 1,6 kilometer en 17,2 kilometer, je kunt je wandeling dus uitbreiden indien je wilt. Er zijn ook mooie fietsroutes in de omgeving.
  • Hele jaar door toegankelijk. 
  • Laarzen of stevige wandelschoenen zijn aanbevolen want het wandelpad is niet geasfalteerd. 
  • Rolstoelgebruiker? In bezoekerscentrum kan je een wombat uitlenen. Een rolstoel speciaal ontworpen zodat mensen met beperkte mobiliteit ook het natuurgebied kunnen bezoeken. Niet aanbevolen bij regenachtig weer.
  • Wel toegankelijk voor kinderwagens met grote wielen.
  • Honden niet toegelaten. Kwetsbaar natuurgebied.
De Liereman wandelpad

Ontdek de andere wandelpaden

Wandelen kun je bijna overal doen. Maar niks is zo heilzaam als stappen in het groen. Samen met Natuurpunt hebben wij in elke Vlaamse provincie een Kom op tegen Kanker-wandelpad uitgestippeld.

Ontdek de wandelpaden

In samenwerking met:

Logo natuurpunt en liereman

Trouwe partners:

logo