Kom op en wandel

Stadswallen van Damme West-Vlaanderen

Wandelen boven op de wallen. Een combinatie tussen natuur en cultuur, op de grens van verleden en heden. Dat is de Kom op tegen Kanker-wandelroute op de stadswallen van Damme. Met aan de kijkhut ingetogen woorden van dichter Peter Verhelst. Om even bij stil te staan. En weer door te gaan. Absolute aanrader!

Waterpartij en bomenrij

Wandeling doorheen de geschiedenis

Damme is een stad van strijd. Eerst tegen het opkomende water dat werd tegengehouden door robuuste dijken. Knoestige knotwilgen en sterke populieren hielden het water op afstand. Maar Damme voerde ook een militaire strijd. In 17e eeuw was Damme een garnizoensstad tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ideaal om van hieruit Brugge te verdedigen. Vanop de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk heb je trouwens een prachtig zicht op de restanten van de stervormige omwalling.

Dichter bij de kijkhut

Maak tijdens je wandeling kennis met talrijke amfibieën, insecten en vogels. Een winterwandeling? Dan zie je misschien wel grote groepen overwinterende ganzen voorbij trekken. De voormalige opslagplaats voor munitie is nu een winterverblijf voor vleermuizen. Even op adem komen doe je tegenover de kijkhut onderweg. Daar brandde dichter Peter Verhelst gevleugelde woorden in hout.

Peter Verhelst schrijft naam op paal

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur, die in 1987 debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan. Sinds 2006 is Peter Verhelst als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat (1999). Voor zijn poëzie won hij onder andere de Paul Snoekprijs, de Gedichtendagprijs, de Jan Campert-prijs, de Herman de Coninckprijs en de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Zijn werk is in veertien talen vertaald. Peter Verhelst schrijft ook het Poëziegeschenk van 2018 Wat ons had kunnen zijn. In november 2019 verscheen de bundel ZON, die op de shortlist terecht kwam van De Grote Poëzieprijs, én de Awater Poëzieprijs 2020 won. In de zomer van 2021 zal zijn nieuwe dichtbundel 2050 verschijnen.

Peter Verhelst poseert naast paal

Handig om te weten

  • Stadswallen van Damme, Dammesteenweg 2, 3840 Damme
  • Alle praktische informatie over de bereikbaarheid en de openingsuren van het bezoekerscentrum.
  • Geen parking aanwezig, Damme centrum is op wandelafstand waar meer parkeerplaats is. Meer informatie.
  • Het Kom op tegen Kanker-wandelpad in de Stadswallen van Damme telt 5,1 kilometer en is bewegwijzerd. Je kunt de wandeling uitbreiden tot 9 km indien je wilt.
  • Het bezoekerscentrum wordt momenteel verbouwd. 
  • Hele jaar door toegankelijk.
  • Het grootste deel van het wandelpad is geasfalteerd. Een klein stukje gaat door het gesloten reservaat, is niet ingericht voor rolstoelgebruikers en kinderwagens maar kan makkelijk vermeden worden. De paal met het gedicht is wel vlot bereikbaar.
  • Honden welkom, aan de leiband.
  • De oevers van de Damse vaart zijn ook ideaal voor mooie fietstochten.
Wandelroute Damme

Ontdek de andere wandelpaden

Wandelen kun je bijna overal doen. Maar niks is zo heilzaam als stappen in het groen. Samen met Natuurpunt hebben wij in elke Vlaamse provincie een Kom op tegen Kanker-wandelpad uitgestippeld.

Ontdek de wandelpaden

In samenwerking met:

Logo natuurpunt damme

Trouwe partners:

logo