Plantjesweekend 2020

Omgaan met vragen en reacties tijdens het Plantjesweekend

Mensen stellen vragen of willen graag hun verhaal kwijt tijdens het Plantjesweekend. Hieronder lees je hoe je daar als vrijwilliger best op reageert. Neem als plantjescomité de Q&A grondig door alvorens je aan je verkoop begint.

Over eigen ervaringen

Mensen met kanker of hun familieleden, vrienden, buren, collega’s … beginnen soms spontaan hun verhaal te vertellen als je een plantje aanbiedt. Neem de tijd om even naar die persoon te luisteren. Voel je dat hij of zij nood heeft aan een langere babbel? Geef hen dan de raad om naar de Kankerlijn te bellen en geef hen een folder mee. Wie vragen heeft over kanker, kankerbehandelingen, kankerpreventie, lotgenotengroepen … vindt heel wat antwoorden op allesoverkanker.be.

Over je verkoop

Trekt de persoon tegenover jou in twijfel of je van Kom op tegen Kanker bent? Laat dan je button, T-shirt of hesje zien en leg uit dat alleen officieel geregistreerde plantjesverkopers dat mogen dragen. Ook al het campagnemateriaal bewijst dat je officieel een vrijwilliger voor Kom op tegen Kanker bent. Ons logo en de officiële prijs van het plantje staan duidelijk op de affiches en het hoesje. Is de persoon nog niet overtuigd? Toon (een kopie van) je attest als officieel actievoerder of verwijs naar plantjesweekend.be. Daar staan alle gemeenten en locaties vermeld waar plantjes worden verkocht én de namen van de comités.

Over de plantjes

Als de persoon zelf niet graag azalea’s ziet, dan kun je voorzichtig suggereren om de azalea cadeau te geven aan iemand anders. Op die manier helpt de koper niet alleen mensen met kanker, maar maakt hij ook nog iemand anders blij.

Kom op tegen Kanker kiest voor de azalea omdat het een Vlaams streekproduct en erg praktische en sterke plant is. De plant kan in dozen worden vervoerd zonder extra voeding en water en in prima toestand blijven. Bovendien gebeurt de teelt op een milieuvriendelijke en duurzame manier. 

Vuistregels voor verkoop

 • Maak jezelf herkenbaar als plantjesverkoper voor Kom op tegen Kanker. Draag een T-shirt of fluohesje en speld je button op.
 • Zorg dat je altijd en overal de voorstellingsbrochure ‘Wat doet Kom op tegen Kanker’ en brochure van de Kankerlijn bij je hebt. Die kun je vooraf gratis bestellen via je comitépagina.
 • Toon begrip voor de gevoelens en argumenten van wie (g)een plantje koopt.
 • Dring niet te veel of te lang aan.
 • Til niet te zwaar aan negatieve reacties, trek je op aan de positieve.
 • Probeer af te ronden als het gesprek lang duurt. Zeg bijvoorbeeld dat je nog zo veel mogelijk plantjes wil verkopen en daarom niet langer kan blijven praten.
 • Probeer waar mogelijk verkoopploegen van twee te vormen, zodat de ene persoon vragen kan beantwoorden terwijl de andere verder azalea’s verkoopt.
 • Geef de meest opvallende reacties via je coördinator door aan Kom op tegen Kanker.
 • Deel deze tips met de andere vrijwilligers in je comité!
   
Plantjesweekend oma kleindochter
Plantjesweekend