Op kindermaat

Op kindermaat

Kinderen met kanker steunen en de ziekte bespreekbaar maken bij leeftijdsgenootjes. Dat is één van de doelen van Kom op tegen Kanker. Zoals elk jaar slaan we hiervoor de handen in elkaar met Ketnet. Zij zetten kanker mee in de kijker via enkele ijzersterke programma's. Kom op tegen Kanker geeft ook de scholen een duwtje in de rug om met het thema aan de slag te gaan. Zo stellen we opnieuw gratis educatieve pakketten ter beschikking. Dit jaar verkopen we geen petpakketten maar dagen we scholen uit om, samen met hun leerlingen, rosse muntjes te verzamelen voor de Rospot tegen Kanker

Hoofdpersonage in de Ketnet-serie Jenny

Kanker onder de aandacht op Ketnet

Van 2 tot 7 mei 2022 zond Ketnet drie straffe programma's uit over de verschillende aspecten van kanker:

  • Het internationaal bekroonde Tekens van leven brengt het verhaal van enkele kinderen met een bijzonder litteken door kanker.
  • De fictiereeks Jenny vertelt hoe een 13-jarig meisje dat gepassioneerd is door dans, plots de diagnose van leukemie te horen krijgt. Deze meeslepende reeks toont hoe zij, haar familie en haar vrienden hiermee omgaan.
  • Karrewiet belicht ten slotte wat kanker is, heeft het over de impact van de ziekte op de omgeving van jonge patiënten en geeft tips om ermee om te gaan.

Meer hierover ontdek je op Ketnet en in de Ketnet-app.

De Rospot op school

Kom op tegen Kanker nodigt alle scholen uit om mee rosse muntjes in te zamelen via de Rospot tegen Kanker. Van 9 mei tot 17 juni kunnen leerlingen (én ouders) hun kleingeld een grote betekenis geven. Scholen krijgen daartoe in de week van 9 mei een pakket Rospot-stickers opgestuurd.

Maak een Rospot tegen Kanker op school:
  • Kleef de Rospot-sticker op een pot, doos, mok, vaas ...
  • Vul de pot met zoveel mogelijk ros en ander kleingeld. Briefjes zijn ook toegestaan, zolang het maar euro’s zijn.
  • Neem een foto van je gevulde Rospot en deel die online met #derospottegenkanker.
  • Breng de gevulde pot ten laatste op 17 juni 2022 tijdens de openingsuren naar je dichtstbijzijnde kantoor van KBC Bank & Verzekering.

Scholen maken kanker bespreekbaar in de klas met de gratis educatieve pakketten

Als je weet dat elke dag 193 landgenoten te horen krijgen dat ze kanker hebben, zit in elke klas wel een leerling die de ziekte van dichtbij meemaakt. Hoe ga je daar als leerkracht mee om? Hoe reageer je op vragen en emoties van kinderen? En hoe vertaal je het thema naar interessante leerstof die past binnen de eindtermen? De antwoorden vind je in onze gratis educatieve pakketten voor het kleuteronderwijs en lager onderwijs. Ook de afleveringen van jongerenjournaal Karrewiet rond kanker worden meegenomen in deze lespakketten. 

Zoek je als ouder naar de juiste woorden om met je kind over kanker te praten? Informatie en tips vind je hier

Educatieve pakketten

Tijdens het vakantiekamp speelden we de hele dag door. Toen dacht ik niet één keer aan kanker.

Wout Gastmans