Vermoeidheid bij en na kanker

Projectoproep: nazorg na de kankerbehandeling

Nazorg wordt een steeds essentiëlere behoefte in het leven van kankerpatiënten. De vroegere opsporing en de betere behandeling van kanker zorgen ervoor dat meer en meer patiënten de ziekte overleven. In België overleefden 351.323 mensen de voorbije 10 jaar hun diagnose waarvan 218.121 in Vlaanderen.

Kanker laat in veel gevallen sporen na op fysiek, psychisch en sociaal-economisch vlak en heeft een heel grote impact op het welbevinden van de (ex-)kankerpatiënt en z'n omgeving. De gevolgen kunnen langdurig of zelfs blijvend de levenskwaliteit en mogelijkheden om te re-integreren belemmeren. Dat blijkt onder andere uit een recent rapport van Kom op tegen Kanker dat 782 getuigenissen van kankerpatiënten na hun kankerbehandeling heeft verzameld en geanalyseerd (Neefs et al, 2017). Minstens een op de vier mensen rapporteert tot lang na de behandeling een slechtere gezondheidstoestand en fysieke en psychosociale beperkingen.

Ondanks de duidelijke nood is het nazorgaanbod in Vlaanderen erg beperkt. Daarom gaat Kom op tegen Kanker onderzoek financieren naar effectieve nazorg, om beloftevolle interventies te ontwikkelen, te implementeren en nadien op te schalen tegen een aanvaardbare kostprijs voor de samenleving.

Met die projectcall wil Kom op tegen Kanker innoverende onderzoeks- en zorgprojecten stimuleren met het oog op een (op termijn) kwalitatieve uitbreiding van het nazorgaanbod in Vlaanderen.

Welke projecten komen in aanmerking?

  • Onderzoeksprojecten
  • Zorgprojecten

Lees meer info en voorwaarden over de call.

Hoe dien je een project in?

Een project indienen kan via expro.komoptegenkanker.be tot 18 september 2019 om 12.00 uur 's middags.

Vragen?

Met inhoudelijke vragen kun je terecht bij Hans Neefs (hans.neefs@komoptegenkanker.be), voor administratieve en financiële vragen bij Inge Pelemans (inge.pelemans@komoptegenkanker.be).