
Kruimelpad
- Home
- Randvoorwaarden voor thuishospitalisatie
Kom op tegen Kanker wil ervoor zorgen dat kwaliteitsvolle thuishospitalisatie onderdeel wordt van de reguliere zorg op maat voor mensen met kanker of een andere ziekte. Daarom debatteerden op 21 april bijna 200 zorgverleners, patiëntvertegenwoordigers en beleidsmakers op uitnodiging van Kom op tegen Kanker over thuishospitalisatie. De voorwaarden en aandachtspunten die hieruit naar voren kwamen, werden verwerkt in een haalbaarheidsstudie rond thuishospitalisatie.
Bekijk onderaan of via de link naar YouTube de opname van het debat op 21 april (plenair gedeelte).
Samen met diverse zorgpartners bracht Kom op tegen Kanker de voorbije maanden in kaart wat er nodig is om thuishospitalisatie structureel mogelijk te maken voor bepaalde behandelingen. Onco@home, een proefproject rond thuishospitalisatie in Kortrijk, bracht de nodige inzichten in de praktijk. Kom op tegen Kanker presenteerde de voorlopige resultaten van deze oefening op een online event. Hierop volgde een online debat met belangrijke beslissingsnemers over wat – op vlak van wetgeving, financiering, logistiek, training en expertise zorgverleners … – nodig is om van thuishospitalisatie een succes te maken. Ook de valkuilen en aandachtspunten kwamen in die debatten uitgebreid aan bod.
De belangrijkste doelstelling van thuishospitalisatie is om de kwaliteit van zorg te vergroten door deze meer af te stemmen op het leven van de patiënt.
We willen ervoor zorgen dat thuishospitalisatie beschikbaar wordt voor elke patiënt. Die kan dan zelf kiezen of hij dat wil of niet.
Om thuishospitalisatie structureel te kunnen uitrollen, moeten enkele cruciale randvoorwaarden vervuld zijn. De deelnemers aan het debat benadrukten dat er dringend een wettelijke definitie en juridisch kader nodig is. Een aangepast financieringsmodel is een andere basisvereiste: alle zorgactoren moeten correct vergoed worden en patiënten mogen geen financiële drempels ervaren.
Andere aandachtspunten zijn onder meer:
Kom op tegen Kanker verwerkte de randvoorwaarden en aandachtspunten die de zorgverleners, patiëntvertegenwoordigers en beleidsmakers op 21 april naar voren schoven, in een haalbaarheidsstudie. De organisatie wil zo bereiken dat kwaliteitsvolle thuishospitalisatie onderdeel wordt van de reguliere zorg op maat voor mensen met kanker of een andere ziekte.
Bekijk hieronder de opname van het plenaire gedeelte van het debat op 21 april.
Heb je vragen over de haalbaarheidsstudie over thuishospitalisatie die Kom op tegen Kanker voorbereidt? Stuur dan een mail naar isabel.weemaes@komoptegenkanker.be.
* In Onco@home werkt Kom op tegen Kanker samen met az groeninge, Sint-Jozefskliniek Izegem, OLV van Lourdes Ziekenhuis Waregem, Wit-Gele Kruis, ZorgConnect, i-mens en Möbius.