Wat is het vakantiekamp?

Een kankerbehandeling bij kinderen duurt gemiddeld twee jaar. In deze periode kunnen ze meestal niet met de klas of jeugdbeweging op kamp wegens een te groot infectiegevaar. Om de kinderen toch even uit de ziekenhuissfeer te halen, organiseert Kom op tegen Kanker voor hen al sinds 1989 elk jaar een speciaal kamp.

Kom op tegen Kanker werkt daarvoor samen met de vier grote medische centra in Vlaanderen waar kinderen met kanker behandeld worden: het UZ Gent, het UZ Leuven en het UZ Antwerpen.
De kinderen kunnen gratis mee op kamp. Dat is mogelijk dankzij onder andere de opbrengst van de actie De Pet op tegen Kanker. En uiteraard dankzij de steun van een aantal sponsors, en de inzet van vrijwilligers - verpleegkundigen en monitoren - die de kinderen mee begeleiden.

De kinderen worden op kamp echt in de watten gelegd: de kok zorgt voor alles wat ze graag lusten, de monitoren bedenken leuke spelletjes, zien erop toe dat zonnehoedjes opgezet worden, dat de kinderen ingesmeerd worden, dat het middagdutje gerespecteerd wordt en dat de jasjes dicht zijn als het frisser wordt ...

Voor wie?

Het kamp is er voor kinderen en tieners van 6 tot 17 jaar die in behandeling zijn voor kanker en kinderen tot één jaar na hun laatste behandeling. De medische teams van de kinderziekenhuizen beslissen welke kinderen er mee op kamp kunnen. En ze zorgen voor hun eigen medisch personeel: zo kennen de kinderen de verpleegkundigen al.

Wat met de kankerbehandeling?

De kankerbehandeling van de kinderen kan op kamp gewoon doorgaan: inspuitingen of infusen voor chemotherapie, controles van de bloedwaarden ... Ingrijpendere onderzoeken of behandelingen worden iets vervroegd of iets verlaat zodat in de mate van het mogelijke alle kinderen mee op kamp kunnen. En als het echt niet anders kan, gaat een verpleegkundige op kamp wel eens met een kind voor een dagje terug naar het ziekenhuis.