Rookvrije speeltuin

Recht op een rookvrije leefwereld

Gezonde levensstijl

Roken is dé belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Daarom wil Kom op tegen Kanker dat minder mensen (mee)roken en streven we naar een rookvrij België.

We ijveren voor een toekomst waar niemand nog lijdt of overlijdt aan de gevolgen van (mee)roken. Dat doen we via beleidswerk, sensibiliseringscampagnes, het financieren van preventieprojecten en door de krachten te bundelen met andere organisaties. We focussen op drie domeinen:

Kinderen rookvrij doen opgroeien

Kinderen rookvrij laten opgroeien

Rookvrije werk- en leefomgeving

IJveren voor rookvrije werk- en leefomgeving

Wat met de e-sigaret?

De Hoge Gezondheidsraad van België bracht in juni 2022 een nieuw advies uit over de
e-sigaret. Kom op tegen Kanker ondersteunt dit advies:

e-sigaret
  • Het relatieve risico van de e-sigaret (met of zonder nicotine) ten opzichte van niet roken is duidelijk.

De e-sigaret is niet zonder risico, ze is potentieel schadelijk. E-vloeistoffen bevatten veel stoffen waarover onvoldoende informatie bestaat over hun toxiciteit bij inademing. Bovendien zijn er nog steeds onvoldoende langetermijngegevens over het gebruik van
e-sigaretten. De consumptie van nicotinehoudende producten wordt aan niet-rokers ook afgeraden vanwege het verslavend effect. Ze valt dus af te raden voor niet-rokers, waaronder zeker de jongeren. 

  • Het relatieve risico van de e-sigaret ten opzichte van roken is eveneens duidelijk.

De e-sigaret wordt substantieel minder schadelijk ingeschat dan roken. Ze vormt voor rokers een beter alternatief dan roken en kan als rookstopmiddel gebruikt worden. Aangezien roken sterk samenhangt met een maatschappelijk kwetsbare positie (psychiatrische patiënten, mensen in gevangenissen, mensen met een beperkte opleiding, mensen met een lager inkomen, enz.) kan de e-sigaret ook een positieve rol spelen in het toekomstig rookstopbeleid bij deze kwetsbare groepen van hardnekkige zware rokers. Volgens de huidige kennis zou haar exclusief gebruik voor (ex-)rokers kunnen leiden tot een duidelijke daling van de gezondheidsrisico’s, op voorwaarde dat ze effectief stoppen met roken. 

Advies van de Hoge gezondheidsraad van België i.v.m. de e-sigaret (juni 2022)

Welke stappen zijn al gezet?

  • Geld portefeuille

    Pakje sigaretten zo'n 2 euro duurder

    De regering keurt een reeks straffe maatregelen goed om tabaksgebruik te verminderen. Zo geldt sinds 1 januari 2024 een forse accijnsverhoging op tabaksproducten, waardoor een pakje sigaretten ongeveer 2 euro duurder werd. Andere maatregelen zijn onder meer een vermindering van het aantal verkooppunten en een strenger beleid rond e-sigaretten. 

    Lees het verhaal
  • Automaat sigaretten

    Verbod op verkoop tabaksproducten via automaten

    Tabaksautomaten in cafés en andere horecazaken zijn voortaan verleden tijd. De maatregel is een nieuwe stap vooruit in de strijd tegen tabak. Door de verkoop via automaten te verbieden, worden tabaksproducten minder vlot beschikbaar en wordt het ook eenvoudiger om het verbod om tabak te verkopen aan minderjarigen te handhaven. In supermarkten mogen automaten wel blijven, omdat ze er quasi volledig uit het zicht van de consument zijn gehaald en er leeftijdscontrole mogelijk is aan de kassa.

  • Smokezilla
    september 2023

    Sigarettenmonster in de gamingwereld

    Een grauwe huid, gele tanden, pikzwarte longen … Maak kennis met Smokezilla, het dodelijke sigarettenmonster dat het populaire videospel Fortnite teistert en alle negatieve gevolgen van roken toont.

    Lees het verhaal
  • Rookvrij perron
    1 januari 2023

    Alle treinperrons rookvrij

    Op de trein wachten is voortaan een stuk gezonder, milieuvriendelijker en aangenamer, want vanaf 1 januari 2023 zijn alle Belgische treinperrons volledig rookvrij. Ook die in openlucht.  

    Lees het verhaal
  • Generatie rookvrij
    14 december 2022

    'Interfederale strategie 2022-2028'

    Met de ‘interfederale strategie 2022-2028 voor een rookvrije generatie’ lanceren onze beleidsmakers een samenhangend pakket van elkaar versterkende maatregelen in de strijd tegen tabak. Maatregelen waar we, samen met de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving, al jaren voor pleiten. Een belangrijke stap richting een rookvrije generatie. Nu nog wachten op de effectieve uitvoering ervan. 

  • RIProken
    2022

    Nieuwe edities van #WhatTheSmoke en #RIProken 

    Omdat jongeren amper te bereiken zijn met klassieke sensibiliseringscampagnes, kozen we er bewust voor om opnieuw content te maken op hún maat: een aanpak die loont.
    Lees het verhaal 

  • WhatTheSmoke

    #WhatTheSmoke en #RIProken

    Vlaamse gaming- en TikTok-influencers roepen jongeren massaal op sigaret links te laten liggen.

    Lees het verhaal
  • Kom op tegen Kank - WK Rookvrij

    Eerste rookvrij WK wielrennen

    Mijlpaal in de sportgeschiedenis: het WK wielrennen is voor het eerst volledig rookvrij. Kom op tegen Kanker zet als charity partner van het WK zo de volgende stap richting een eerste rookvrije generatie.

    Lees het verhaal
  • Rookvrije wereld

    10 jaar rookvrije horeca

    We maken de balans op van 10 jaar rookvrije horeca. De wet zorgde ervoor dat bezoekers en horecawerknemers niet meer in de rook hoeven te zitten of te werken én leidde ertoe dat meer mensen ook op andere plaatsen niet meer binnen roken. Daardoor werd de voorbije jaren een grote gezondheidswinst geboekt.

    Lees het verhaal

  • Verbod op roken

    Belgische voetbalstadions van profclubs worden rookvrij

    De Pro League beslist om de voetbalstadions van alle Belgische profclubs vanaf het seizoen 2021-2022 volledig rookvrij te maken. Een beslissing die Kom op tegen Kanker alleen maar kan toejuichen. De organisatie pleit er al langer voor om drukbezochte plaatsen, zoals voetbalstadions, rookvrij te maken.

    Lees het verhaal

  • België verhoogt accijnzen op tabak en verbiedt tabaksreclame overal

    Tabaksreclame is voortaan ook in kranten- en tabakswinkels verboden en door een accijnsverhoging worden tabaksproducten een stuk duurder.

    Lees het verhaal
  • Neutrale sigarettenpakjes vanaf 2020 in de winkelrekken

    Lees het verhaal
  • Roken in de auto in bijzijn van kinderen

    Geen tabaksverkoop onder de 18 en niet meer roken in de auto in bijzijn van jongeren onder de 16 jaar

    Lees het verhaal
  • Generatie Rookvrij

    Generatie Rookvrij in Vlaams regeerakkoord

    De Vlaamse regering gaat er mee voor zorgen dat elk kind - geboren vanaf 2019 - rookvrij kan opgroeien en niet begint te roken.

    Lees het verhaal
  • Instaverliefd

    Instaverliefd sensibiliseert jongeren rond roken

    Kom op tegen Kanker lanceert de allereerste instagramreeks in Europa om te vermijden dat jongeren starten met roken.

    Lees het verhaal
  • Vloggers vs sigaretten

    Vloggers versus sigaretten

    Jonge tieners overhalen om niet te beginnen roken. Dat wil Kom op tegen Kanker met het onlineproject ‘Vloggers versus sigaretten’ bereiken.

    Lees het verhaal
  • Generatie Rookvrij

    Om onze toekomstige jongeren te beschermen tegen tabaksverslaving roept Kom op tegen Kanker mee Generatie Rookvrij in het leven.

    Lees het verhaal
  • Dierentuinen grotendeels rookvrij

  • Binnen roken is nooit oké

    Binnen roken nooit oké

    Met de sensibiliserings- campagne (2016-2019) helpt Kom op tegen Kanker ouders die binnen roken, hun rookgedrag aan te passen, en zo kinderen in een rookvrije omgeving te doen opgroeien. Lees meer

  • Voetballen

    Club Brugge maakt stadion rookvrij

  • Rookvrije wereld

    Kom op tegen Kanker dwingt algemeen rookverbod af

    Lees het verhaal
  • 2006

    Minder dodelijke hartinfarcten door rookverbod op het werk

    Een duidelijke gezondheidswinst sinds het rookverbod op het werk ingevoerd werd in 2006.

    Lees het verhaal
  • 'Kom op en stop' mobiliseert half miljoen rokers om te stoppen

  • NMBS maakt treinen rookvrij

    Alle treinwagons zijn sinds 1 januari 2004 rookvrij. Lees meer

Kom op tegen Kanker kan en doet het niet alleen. We werken samen met diverse Vlaamse, Belgische, Europese en internationale coalities, want SAMEN staan we sterker. Lees hier meer.