Kinderen tabaksvrij doen opgroeien

Gedwongen meeroken houdt enorme gezondheidsrisico’s in en kinderen zijn bijzonder kwetsbaar. Daarom legt Kom op tegen Kanker in zijn strijd tegen meeroken of passief roken extra focus op kinderen. Kom op tegen Kanker wil dat elk kind kan opgroeien zonder tabaksrook.

Kom op tegen Kanker liet de voorbije tien jaar drie keer een enquête uitvoeren rond roken in het bijzijn van kinderen. Enkele cijfers:

115.000

In 2008 zitten 115.000 kinderen in Vlaanderen dagelijks in de rook.

 

68.000

In 2014 is het aantal kinderen dat in de rook opgroeit, gedaald tot 68.000.

 

36.000

In 2018 zit nog een derde van het aantal kinderen in 2008 in de rook: 36.000 kinderen.

 

Besluit? Onze aanpak loont! En die aanpak bestaat uit twee belangrijke initiatieven en een aantal beleidsmaatregelen:

Beleidsmaatregelen

Kinderen beschermen tegen gedwongen meeroken vereist een totaalaanpak. Kom op tegen Kanker vindt dat de beleidsverantwoordelijken in België nog veel kunnen doen in de strijd tegen gedwongen meeroken. Een voorbeeld? In heel het land verbieden dat er in de auto gerookt wordt in het bijzijn van minderjarigen. In Vlaanderen is deze beslissing al genomen, roken in de auto in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar wordt vanaf 2019 verboden, maar het zou beter en logischer zijn mocht er een nationaal verbod komen.

Op welke andere beleidsmaatregelen dringt Kom op tegen Kanker aan in de strijd tegen gedwongen meeroken?

Het vertrekpunt voor die beleidsmaatregelen en initiatieven is ons ambitieus actieplan tegen gedwongen meeroken dat we in 2016 opstelden op basis van een onderzoek van de Leuvense rechtsfaculteit.