Een luisterverhaal om kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier te betrekken en te begeleiden wanneer afscheid dichterbij komt.

Psychosociaal
Promotors:
coördinerend arts palliatieve zorg UZ Leuven Karen Van Beek (UZ Leuven)
Project Partners:
UZ Leuven
Het Geluidshuis
UZ Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€25.000

Samenvatting

Een gelaagd, ontwapenend, zingevend en universeel luisterverhaal met fijngevoelige humor ontwikkeld voor kinderen en jongeren die geconfronteerd worden met kanker of een andere levensbedreigende ziekte en te gebruiken in een palliatieve/terminale fase met als doel hen op laagdrempelige wijze te betrekken en begeleiden wanneer afscheid dichterbij komt.

Jammer genoeg sterven er jaarlijks nog veel mensen aan de gevolgen van kanker. In Vlaanderen waren dat in 2020 zo’n 9100 mensen, of 20 procent van alle overlijdens (bron: Statbel). Vaak gaat hier een periode van palliatieve zorg aan vooraf.

Ruim 70% van de patiënten die de aanvragers (Palliatief Support Team UZ Leuven) begeleidden in 2022 hadden een kankerdiagnose. Soortgelijke cijfers voor 2022 werden geregistreerd door KITES (Kinderen In Thuis En Supportieve zorg), waarbij 69,5% van de aanvragen voor palliatieve ondersteuning kinderen betrof met een oncologische diagnose.

Voor veel volwassenen is het betrekken van kinderen bij een palliatieve situatie een kwetsbaar zoeken, bovenop de belasting die de ziekte met zich meebrengt. Door intense emoties rond het nakend verlies en de vele zorgen verdwijnen kinderen vaak op de achtergrond en wordt de impact op hen niet steeds goed ingeschat. Zorgverleners in de oncologie en palliatieve zorg sensibiliseren en informeren (groot)ouders en andere zorgfiguren rond het belang van aandacht voor kinderen in deze situatie maar merken dat men vaak terugdeinst om kinderen actief te betrekken vanuit bezorgdheid, vanuit gebrek aan tijd en middelen, gemis aan communicatievaardigheden of de juiste woorden. Ook vindt niet iedereen even goed aansluiting bij geschreven materiaal. Met deze audioproductie willen we een extra tool creëren om kinderen te betrekken bij het ziekteproces, ook als genezen niet meer mogelijk is en het afscheid dichterbij komt. Voor zorgverleners in de oncologie en palliatieve zorg is het een gratis en toegankelijk alternatief dat ze kunnen aanbieden zowel in de ziekenhuiscontext als in de thuissituatie. Ook breder, bv. in de schoolcontext kan het gebruikt worden om te spreken over leven en dood, afscheid nemen van iemand die je graag ziet, …
Kinderen en jongeren zullen er ook makkelijk zelf toegang toe hebben door de gratis distributie via gekende podcastkanalen, QR-codes op flyers en affiches, … . Doordat de audioproductie toegankelijk, duurzaam, gratis en vanuit verschillende perspectieven herkenbaar is, heeft het een erg breed bereik en kan het ook gebruikt worden om op maatschappelijk vlak iets te betekenen in het bespreekbaar maken van kanker/levensbedreigende ziekte en dood.