SAGA

Psychosociaal
Promotors:
Jan Van Hoecke (Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL))
Project Partners:
Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL)
UHasselt
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€292.500

Samenvatting

Vroegtijdige fysieke activiteit bij oncologische patiënten draagt bij aan een effectievere behandeling en een beter herstel. In de praktijk echter, is slechts een minderheid van de patiënten fysiek actief. De intramuros oncologische revalidatie die verschillende ziekenhuizen organiseren, heeft bovendien verschillende nadelen zoals een beperkt en weinig flexibel aanbod, waardoor slechts een fractie van de patiënten bereikt wordt.

Met het BeweegSaam blended zorgtraject willen we oncologische patiënten stimuleren fysiek actief te zijn. Dit via een schaalbare persoonsgerichte interventie die digitaal is waar kan, en fysiek waar moet. Hiertoe segmenteren we de groep van oncologische patiënten op basis van de Health Monitor: een methode die patiënten inschaalt op basis van hun subjectieve gezondheidsbeleving (dit wordt bepaald door de acceptatie van de ziekte en door de ervaren controle). De noden van de patiënt verschillen tussen de kwadranten, en hierop willen we de BeweegSaam interventie vormgeven.

In dit project willen we de BeweegSaam-interventie in ontwikkeling, die vandaag enkel digitale oefeningen bevat voor alle kwadranten, voor Health Monitor kwadranten 2, 3 en 4 verder uitdiepen om meer aan te sluiten op de noden van de patiënt. Ons doel is om de wetenschappelijke evidentie over gedragsverandering (practice-based evidence) te linken aan de Health Monitor - kwadranten om zo een effectieve BeweegSaam-interventie te ontwerpen en te implementeren (evidence-based practice).

Voor kwadrant 2 willen we inzetten op het ondersteunen van de patiënt m.b.t. structuur en planning.

Voor kwadrant 3 willen we exploreren hoe we informele zorg kunnen betrekken.

Voor kwadrant 4 willen we exploreren hoe we BeweegSaam nog meer kunnen inbedden in het zorgtraject van de patiënt, door ook het zorgteam meer te betrekken.

Voor elk actief ingrediënt zullen we de literatuur bestuderen en beschikbare evidentie via een iteratief proces samen met patiënt en zorgteam implementeren en evalueren. Nadien zal de BeweegSaam-interventie ook in zijn geheel geëvalueerd worden via een SCED (Single Case Experimental Design)-analyse.

Het eindresultaat dat we vooropstellen is zowel een effectieve interventie voor de ZOL-patiënt die gedragen wordt door het zorgteam, als een draaiboek m.b.t. digitale implementatie én zorgorganisatie voor andere ziekenhuizen zodat BeweegSaam ten goede kan komen van zo veel mogelijk oncologische patiënten.