Kat Glassée

'Er zitten veel nieuwe behandelingen in de pijplijn'

Delen

Kom op tegen Kanker betrekt (ex-)patiënten en hun naasten waar mogelijk bij zijn werking. Als ervaringsdeskundigen spelen zij een cruciale rol in de selectie van projecten en onderzoek die steun krijgen. Zo zet klinisch orthopedagoge Kat Glassée zich al jaren in als vrijwilliger in onze biomedische commissie.

‘De vrijwilligers in de biomedische patiëntencommissie zijn mensen die van dichtbij met kanker te maken hebben of hadden, omdat zijzelf of een geliefde ziek werden. Onze taak: in nauwe samenwerking met experts bepalen welke biomedische onderzoeken Kom op tegen Kanker zal financieren. We bekijken elk project vanuit onze persoonlijke ervaring. Zo verwachten we dat een studie echt een meerwaarde heeft voor patiënten. Hun noden zouden moeten vooropstaan, eerder dan die van de onderzoekers. We vragen ook om de belasting voor patiënten zo laag mogelijk te houden, door bijvoorbeeld het studiebezoek te combineren met een gewone consultatie. Dan hoeft de patiënt maar één keer langs te komen. Een patiëntvriendelijke insteek kan ook voor de wetenschappers een pluspunt zijn. Het is een win-winverhaal: de patiënt begrijpt beter waar onderzoekers mee bezig zijn en de onderzoekers gebruiken onze expertise als ervaringsdeskundigen om hun onderzoek naar een hoger niveau te tillen. Ik heb in de commissie al vele onderzoeksdossiers mogen inkijken. Het is fijn om een bijdrage te leveren die kankerpatiënten ten goede komt. Je krijgt ook een boeiend voorproefje van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Veel mensen werken hard om kanker de wereld uit te krijgen en er zitten tal van nieuwe behandelingen in de pijplijn. Ik vind dat hartverwarmend en hoopgevend.’

  • Heb je kanker (gehad) of ben je naaste van een patiënt en wil je als ervaringsdeskundige een bijdrage leveren? Stel je kandidaat.
Kat Glassée

© Joost Joossen