Hoopgevend kankeronderzoek: immunotherapie kan genezing van kanker in stroomversnelling brengen

Delen

Kom op tegen Kanker investeert sterk in wetenschappelijk kankeronderzoek waarbij het belang van de (ex-)kankerpatiënt centraal staat. Daarom steunen we graag het nieuwe onderzoek van prof. dr. Evelien Smits van de Universiteit Antwerpen naar immunotherapie, dat belangrijke doorbraken kan opleveren.

Doorbraak in immunotherapie

Ben je bekend met de werking van immunotherapie? In deze aanpak is alles erop gericht om het natuurlijke afweersysteem extra actief te maken, zodat het lichaam kankercellen zelf aanvalt en vernietigt. Voor veel wetenschappers is immunotherapie de sleutel tot de genezing van kanker. Immunotherapie kan kanker stoppen als andere behandelingen niet aanslaan. Hoopgevend, vind je niet?

Wat is CAR-NK-celtherapie?

Alleen werkt dat nu nog lang niet voor iedereen. En dat willen onderzoekers veranderen. Een belangrijke stap op weg naar een doorbraak in de immunotherapie is de zogenaamde CAR-NK-celtherapie. CAR staat voor Chimere Antigeen Receptor. NK-cellen staat voor Natural Killer cellen. Deze cellen spelen een belangrijke rol in de werking van ons immuunsysteem. 

De verwachting is dat CAR-NK-celtherapie, gecombineerd met bestaande behandelingen, uitzaaiingen uit de weg kan ruimen, nevenwerkingen kan beperken en herval kan voorkomen. Momenteel zijn uitzaaiingen vaak moeilijk te behandelen, maar met deze nieuwe methode spoort en ruimt je eigen immuunsysteem deze op. Hiervoor is klinisch onderzoek (onderzoek in het ziekenhuis op patiënten) nodig en dat kost veel geld. Het zijn kosten die we nu moeten maken om straks een grote groep kankerpatiënten te kunnen behandelen. Daarom hoopt Kom op tegen Kanker dat jij een bijdrage wilt leveren in de vorm van een gift.

Immunotherapie kan de strijd tegen kanker in een stroomversnelling brengen

Prof. dr. Evelien Smits

onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen

Evelien Smits
Beloftevolle resultaten voor kankeronderzoek

Eerder onderzoek naar immunotherapie aan de Universiteit Antwerpen, gesteund door Kom op tegen Kanker, liet goede resultaten zien in proefbuizen en op proefdieren (de laboratoriumfase) voor de behandeling van dikkedarmkanker, alvleesklierkanker en lymfoom. Het toont de mogelijkheden van CAR-NK-celtherapie aan. Prof. dr. Evelien Smits en haar team willen het onderzoek naar immunotherapie nu richting het ziekenhuis brengen. Om zo hopelijk vele levens te redden. 

Waarom doneren aan een goed doel als Kom op tegen Kanker? Elke onderzoeksfase is belangrijk en vormt de basis voor een volgende stap. Daarom is het nodig dat er ook voor dit nieuwe kankeronderzoek geld beschikbaar komt. Elke gift, klein of groot, is enorm waardevol.
Samen brengen we de genezing van kanker dichterbij. Als genoeg donateurs een gift doen, kunnen we de start van dit beloftevolle kankeronderzoek (32.000 euro) financieren. 

Hoop voor patiënten met leukemie

Volgens prof. dr. Evelien Smits is ons immuunsysteem het best te vergelijken met een leger. ‘De Natural Killer-cellen staan in de frontlinie, klaar om in actie te komen als de vijand opdoemt. Zodra zij kankercellen zien, vernietigen zij deze. Maar kankercellen zijn in staat om zich te vermommen, waardoor de NK-cellen ze niet herkennen. De behandeling die we nu gaan ontwikkelen is erop gericht om de lichaamseigen cellen ook strijdbaar te maken tegen die vermomde cellen. Bij een aantal kankersoorten geeft dit goede resultaten. In het nieuwe onderzoek passen we de behandeling bij een andere kankersoort toe: de meest agressieve vorm van leukemie.’ 

Prof. Evelien Smits