Kanker bespreekbaar maken bij mensen met migratieachtergrond op Life Iftars

Delen

Op zaterdagavond 23 maart vonden voor de vierde maal in vijf steden Life Iftars plaats. Tijdens deze maaltijden, waarmee moslims na zonsondergang hun vasten doorbreken, wil Kom op tegen Kanker kanker uit de taboesfeer halen. De Life Iftars werden georganiseerd in Antwerpen, Brussel, Beringen, Gent en Mechelen. ’Kom op tegen Kanker is er voor iedereen, zonder onderscheid. Dat willen we tonen op de Life Iftars.’ 

Life Iftars 2024
Life Iftars 2024

Van 10 maart tot 9 april gaat de ramadan door. Voor moslims een tijd van vasten, maar ook van solidariteit en verbondenheid. Tijdens de ramadan worden overal iftars georganiseerd. Dat is de maaltijd waarmee moslims na zonsondergang hun vasten doorbreken. Op zaterdag 23 maart vonden er in vijf steden voor de vierde maal Life Iftars plaats. Feesten waarin solidariteit met mensen die het minder goed hebben centraal staat. Op deze Life Iftars wil Kom op tegen Kanker, samen met partnerorganisaties, kanker bespreekbaar maken en uit de taboesfeer te halen. Dat gebeurt bijv. door getuigenissen in panelgesprekken.

Door een gebrek aan informatie doen bij mensen met migratieachtergrond nog veel onwaarheden over kanker de ronde. Op de Life Iftars die we sinds 2019 organiseren hopen we de ziekte bespreekbaar te maken: kanker kan iedereen overkomen. Dit sluit mooi aan bij de essentie van de ramadan: solidariteit en empathie tonen met zwakken en zieken.

Naziha Maher

Expert mensen met een migratieachtergrond bij Kom op tegen Kanker

Naziha

De Life Iftars vonden plaats in Antwerpen, Beringen, Brussel, Mechelen en Gent. Samen met partnerorganisaties, zoals de gemeenten, MOPA, Samen IN, LOGO Antwerpen, Avansa, CM Gezonde buurt, be-SAME(N), Gemeenschapscentrum De Kriekelaar, IC, Siope Europe, Welcome in Mechelen, Yaya Yaba Leki, Burgerplicht, Gentse Wijkgezondheidscentra, Gezondheidscentrum De Sleep en Averroes, zorgde Kom op tegen Kanker voor getuigenissen en salongesprekken met ervaringsdeskundigen over kanker. Omdat iftars ook feesten van verbinding zijn, is iedereen welkom om deel te nemen aan een Life Iftar, zowel moslims als niet-moslims. In sommige steden werd een kleine bijdrage gevraagd, op andere plaatsen was het initiatief gratis.  

Life Iftars 2024
Life Iftars 2024
Life Iftars 2024

Kom op tegen Kanker heeft verschillende initiatieven om mensen met een migratieachtergrond te bereiken. Omdat kanker in deze gemeenschappen nog zo’n taboe is, valt er veel gezondheidswinst te boeken. Kom op tegen Kanker geeft deze doelgroep daarom specifieke aandacht. Behalve de Life Iftars en de inzet van zorgvrijwilligers met migratieroots worden er ook koffienamiddagen georganiseerd en zijn er praatgroepen.