Help mee als vrijwilliger

Interesse in vrijwilligerswerk? Help mee!

Bij Kom op tegen Kanker kun je op verschillende manieren je steentje bijdragen: als steun en  luisterend oor, door geld in te zamelen, door te helpen op events, door ervaringen te delen … Voor sommige taken rekenen we op een wekelijks engagement, voor anderen doen we enkele uurtjes per jaar een beroep op jou. Voor ons is ieder engagement even waardevol. Welkom.

Weet je nog niet goed wat je wilt doen? Dan helpen we je graag op weg

Werken met vrijwilligers is een bewuste en positieve keuze van Kom op tegen Kanker. Zonder vrijwilligers is het onmogelijk onze droom te realiseren. We geloven zeer sterk in de kracht en de waarde van vrijwilligerswerk, ook vanuit de meerwaarde voor de vrijwilliger zelf. Lees meer over onze visie op vrijwilligerswerk.

Ben je gemotiveerd, respectvol, discreet en werk je graag samen? Dan waarderen we je belangeloze inzet ontzettend. Door onze professionele coaching kun je bovendien groeien als vrijwilliger.

Types vrijwilligerswerk

We hebben 7 verschillende types vrijwilligerswerk bij Kom op tegen Kanker. Onder elk type vind je verschillende taken  terug. Heb je interesse, schrijf je dan in voor een specifieke vacature of via een open sollicitatie. Een van onze vrijwilligerscoördinatoren neemt binnen de drie werkdagen contact met je op.

  • Zorgvrijwilliger: luisteren is jouw tweede natuur. Mensen nemen je makkelijk in vertrouwen en voelen zich goed bij jou. Je kan mensen aanzetten tot nadenken en vanuit hun eigen sterkte motiveren om iets te doen. Jong en oud, arm en rijk, blank en met een migratieachtergrond, je hebt respect voor iedereen en ieders mening. Je kunt je wekelijks, om de twee weken of een volledig weekend of volledige week per jaar vrijmaken. Ontdek welke taken een zorgvrijwilliger kan doen als ziekenhuisvrijwilliger, in de thuiszorg, bij de jongerenwerking, bij de kinderwerking, bij mensen met een migratie-achtergrond, bij de Kankerlijn, bij massages, op groepsmomenten, etc.
  • Actievoerder: je bent een organisator of een doener. Je houdt wel van een uitdaging. Je kunt mensen op de been brengen en enthousiast maken en goed samenwerken. Je doet mee aan een actie van Kom op tegen Kanker of zet je eigen actie op poten. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je daarvoor vrijmaakt. Ontdek wat je kunt doen als actievoerder.
  • Evenementvrijwilliger: je staat altijd klaar om te helpen en bent een andere werker. Je kan goed samenwerken met anderen. Je beleeft er plezier aan te ondersteunen en te zorgen dat andere hun ding kunnen doen. Op een evenement zoals de 1000 km of de 100km-run sta je enkele uren in voor bevoorrading, kassa, crew …
  • Vertegenwoordiger: vanuit jouw eigen ervaring als patiënt of naaste of burger denk je mee na over onderzoeken, projecten, acties of onze werking. Je staat open voor iedereen zijn mening en kan die van jou goed verwoorden. Je kunt daarbij jouw eigen specifieke situatie overstijgen. Je bent bereid om af en toe deel te nemen aan vergaderingen in ons hoofdkantoor in Brussel of op een andere locatie. Je kunt je houden aan een vooropgestelde planning en kunt je plan trekken met de computer. 
  • Expertvrijwilliger: omwille van jouw professionele kennis, expertise en ervaring zal Kom op tegen Kanker je vragen kritisch mee na te denken over wat we doen binnen een bepaald domein. Je bent bereid deel te nemen aan vergaderingen in ons hoofdkantoor te Brussel of op een andere locatie. Je staat open voor ieders mening en kunt die van jou goed verwoorden. 
  • Ondersteunende vrijwilliger: je vergemakkelijkt enkele taken van onze medewerkers door administratieve of logistieke (praktische) taken over te nemen of door Kom op tegen Kanker te vertegenwoordigen door middel van jouw aanwezigheid en spreekvaardigheden. Je spreekt samen met de medewerker af hoeveel tijd je hiervoor kan vrijmaken. Je bent in de mogelijkheid je vlot te verplaatsen.
  • Extern vrijwilliger: Kom op tegen Kanker ondersteunt financieel een aantal organisaties die zich inzetten mensen met kanker en hun naasten. Ook deze organisaties zijn vaak op zoek naar vrijwilligers. Op die manier ontdek je misschien een mogelijkheid om vlak bij huis een zinvol engagement op te nemen in een zorghuis, bij lotgenotengroepen.  

Het gaat niet om mij, het gaat om hen.

Donald, vrijwilliger praatcafé Kom op tegen Kanker