
Kanker voorkomen door de vermijdbare oorzaken van de ziekte aan te pakken: dat is waar Kom op tegen Kanker naar streeft. Daarom financieren we projecten rond kankerpreventie en de vroegopsporing van kanker.
Kom op tegen Kanker doet elk jaar een thematische oproep voor preventieprojecten.
In 2023 steunen we preventieprojecten die onderzoek doen naar een van de volgende risicofactoren voor de ontwikkeling van kanker:
- Alcohol: het bewustzijn van het verband tussen licht en matig alcoholgebruik en kanker vergroten en alcoholgebruik bij (jong)volwassenen denormaliseren
- Overgewicht/obesitas
- Fijn stof
- Hormoonverstorende stoffen
- Genetische voorbeschiktheid
Ook projecten die onderzoek doen rond volgende aspecten van vroegopsporing komen in aanmerking:
- Uittesten van de implementatie van nieuwe screenings(methoden)
- In kaart brengen van het maatschappelijk draagvlak voor screenings
- Valideren van nieuwe/aangepaste protocollen
- Verbeteren van de toegankelijkheid van vroegopsporing

De projecten kunnen zich richten op een specifieke doelgroep. Bovendien hecht Kom op tegen Kanker veel belang aan de inclusie van personen in een kwetsbare positie in preventieonderzoek, om zo de impact van de resultaten te vergroten. Het zijn immers deze personen die minder vaak in onderzoek worden geïncludeerd, hoewel ze net een groter risico lopen op een slechtere gezondheid.
Daarom is het van belang dat een representatieve, diverse afspiegeling van de doelgroep inspraak krijgt in het project, van de opzet tot de verspreiding van de resultaten, en er ook effectief aan deelneemt.
Om dit mogelijk te maken vraagt Kom op tegen Kanker dat onderzoeksinstelling(en), het werkveld en de doelgroep samenwerken in het project, en dit bij de start, uitvoering en evaluatie. De projectverantwoordelijke kan zowel iemand uit de onderzoeksinstelling als uit het werkveld zijn.
Met deze oproep beogen we projecten
- die een nieuwe interventie uittesten om de kankerpreventie en vroegopsporing te bevorderen en/of mensen te sensibiliseren en te informeren over mogelijke oorzaken van kanker.
- waarvan de resultaten Kom op tegen Kanker toelaat bij overheden te ijveren voor beleidsaanpassingen die het risico op kanker bij de bevolking verlagen.
Met deze oproep beogen we geen fundamenteel onderzoek.
Elk ingediend project wordt beoordeeld door zowel de preventie-expertencommissie als de preventie-burgercommissie van Kom op tegen Kanker. Een aanvraag is slechts ontvankelijk als de aanvraagformulieren bij beide commissies tijdig en volledig ingediend worden (zie aanvraagprocedure).
- Om de impact van de onderzoeksresultaten te vergroten, vraagt Kom op tegen Kanker dat:
- de aanvrager een consortium vormt dat bestaat uit (een) onderzoeksinstelling(en), (een) organisatie(s) uit het werkveld en (een ervaringsdeskundige vertegenwoordiger van) personen uit de doelgroep. Deze drie partijen moeten van bij de start tot uitvoering en evaluatie van het project structureel en actief betrokken worden.
- het uitgangspunt van het project een erkende en aangetoonde nood is van de doelgroep die samen met personen uit de doelgroep werd geformuleerd.
- het onderzoeksopzet, de onderzoeksmethode en een preliminair plan voor de communicatie tijdens en na het project tot stand komen in samenspraak met de doelgroep.
- Kom op tegen Kanker hecht veel waarde aan burgerparticipatie waarbij voldoende aandacht is voor diversiteit en inclusiviteit. Kom op tegen Kanker streeft ernaar dat een representatieve groep van de doelgroep inspraak/invloed/impact heeft in alle stadia van het project, van de opzet ervan tot de verspreiding van de resultaten.
- Kom op tegen Kanker onderstreept het aanvullend karakter van zijn financiering en neemt daardoor een rol op voor preventieprojecten waar geen of onvoldoende financiering ter beschikking wordt gesteld door de overheid, industrie en/of andere financiers.
- De projectverantwoordelijke kan zowel iemand uit de onderzoeksinstelling als uit het werkveld zijn.
Hieronder vind je een stapsgewijze opsomming van hoe een projectaanvraag verloopt.
- Stap 1
We moedigen projectverantwoordelijken aan om ons te consulteren alvorens een aanvraag in te dienen. We zijn steeds bereid om advies te verlenen wat betreft de klemtonen van de oproep of vragen over de aanvraagformulieren voor de preventie-expertencommissie en/of preventie-burgercommissie. Hiervoor kan u ons contacteren via financiering@komoptegenkanker.be tot uiterlijk 1 week voor de deadline voor indiening. - Stap 2
De aanvraag kan ingediend worden tot en met 11/05/2023, uiterlijk om middernacht, via http://expro.komoptegenkanker.be. Op deze website staan alle aanvraagformulieren met betrekking tot deze oproep. Een project is pas ontvankelijk voor indiening als vier formulieren ingediend worden: twee formulieren fit to call en twee full proposal aanvraagformulieren. - Stap 3
De preventie-expertencommissie en de preventie-burgercommissie beoordelen de fit to call. - Stap 4
De projecten die fit to call zijn, worden beoordeeld door de preventie-burgercommissie, de interne preventiedienst van Kom op tegen Kanker en externe referees. De rapporten van de externe referees, feedback van Kom op tegen Kanker en de vragen van de preventie-burgercommissie worden doorgestuurd naar de aanvragers in september 2023. - Stap 5
Alle aanvragers krijgen de kans om in een rebuttal te reageren op de opmerkingen van de externe referees, Kom op tegen Kanker en de preventie-burgercommissie. - Stap 6
De finale beoordeling gebeurt door de preventie-burgercommissie en de preventie-expertencommissie op basis van de rapporten van de externe referees, de interne feedback van Kom op tegen Kanker en de rebuttal van de projectaanvrager. - Stap 7
De toekenning van de projecten gebeurt door het Bestuursorgaan van Kom op tegen Kanker in december 2023.
- Een preventieproject duurt in principe maximaal vier jaar, tenzij er een grondige motivatie is om hiervan af te wijken.
- Het maximale budget per preventieproject is 450.000 euro.
- Het totale budget voor deze oproep is 1.600.000 euro.
Alle kosten houden direct en aantoonbaar verband met het project. Overheadkosten (indirecte kosten die niet eigen zijn aan het project, zoals nutsvoorzieningen) zijn niet toegelaten.
Het staat de preventie-expertencommissie vrij om tijdens de evaluatie kostenposten te schrappen en/of aanpassingen aan het budget op te leggen als voorwaarde voor toekenning.
Aangezien het om een subsidie gaat voor een project dat door de projectverantwoordelijke bij de projectfinancier werd ingediend, is Kom op tegen Kanker geen btw verschuldigd.