Activiteit bij INAK

Gezondheidsambassadeurs, of hoe Kom op tegen Kanker anderstalige kankerpreventie mogelijk maakt

Delen

De eerste 24 gezondheidsambassadeurs studeren zondag af. Het zijn mensen met een andere moedertaal die een lessenreeks gevolgd hebben over gezondheid. Zij krijgen nu het diploma 'Gezondheidsambassadeur' en kunnen daarmee informatie verspreiden over de verschillende aspecten van gezond leven. Denk aan het belang van gezonde voeding, bewegen, stoppen met roken enzovoort. Kom op tegen Kanker wil zo over kankerpreventie informeren in het Russisch, Arabisch, Nepalees …

‘Met die 24 mensen hebben we 17 verschillende landen van herkomst en een heleboel talen’, vertelt Fem Theuninck, verantwoordelijke voor het project. Ze werkt voor de Federatie van Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties (FMDO) die de ambassadeurs opleidde. 

De gezondheidsambassadeurs volgden lessen bij verschillende specialisten zoals een arts, een gynaecoloog, een sportcoach en ook een tabakoloog. De lessen focusten op een gezonde levensstijl ‘en op de drie bevolkingsonderzoeken’, vertelt Theuninck. ‘Mensen kunnen zich laten testen op borst-, baarmoederhals-, en dikkedarmkanker.  Maar mensen met een migratieachtergrond doen dat amper. Daar willen we iets aan doen.’

Met de gezondheidsambassadeurs wil Kom op tegen Kanker de gezondheidsvaardigheden van mensen met een migratie-achtergrond versterken.

Isabel Weemaes

Valorisatieadviseur Psychosociale Projectfinanciering

Isabel Weemaes

‘De gezondheidsambassadeurs hebben de opdracht in te spelen op de noden van hun taalgenoten, vertelt Isabel Weemaes, die het project voor Kom op tegen Kanker opvolgt. ‘Als een ziekte binnen een gemeenschap bijvoorbeeld moeilijk bespreekbaar is, zal de ambassadeur proberen dat aan te pakken, zodat de patiënt zelf de steun van zijn omgeving en zijn netwerk niet verliest. De ambassadeurs kunnen de mensen ook een duw in de rug geven zodat ze zich tot de juiste hulpverleners wenden. Daarnaast kunnen de gezondheidsambassadeurs door huisartsen en anderen in de eerstelijnsgezondheidszorg ingeschakeld worden om hun taalgenoten te informeren.’

Voorlopig werken de gezondheidsambassadeurs vooral in de kustregio. Met het project wil Kom op tegen Kanker de gezondheidsvaardigheden van anderstaligen versterken. Die vaardigheden hebben immers een impact op de preventie van ziektes zoals kanker.

Het project werd gerealiseerd door FMDO met steun van Kom op tegen Kanker en in samenwerking met partners als de stad Oostende, Bond Moyson, de CM, Howest, het Wijkgezondheidscentrum en LOGO Brugge-Oostende.