Zorgvrijwilliger Kom op tegen Kanker

Opleidingen voor vrijwilligers die patiënten bijstaan

Wil je als vrijwilliger mensen met kanker en hun naasten ondersteunen? Dan bereiden we jou daar goed op voor. Je krijgt van Kom op tegen Kanker een basisopleiding. Ook als je bij ons al even aan de slag bent als vrijwilliger, word je uitgenodigd voor navormingen die je helpen om nog beter in te spelen op de psychosociale noden van patiënten.

Voor wie?

De opleidingen zijn bedoeld voor vrijwilligers die mensen met kanker bijstaan: in het ziekenhuis, via de Kankerlijn, tijdens groepsmomenten, via onze kinder- of jongerenwerking, voor mensen met een migratieachtergrond, in een zorg- of inloophuis of in een lotgenotengroep. Ook vrijwilligers uit andere zorgorganisaties zijn welkom na inschrijving.

Stelde je je via Kom op tegen Kanker kandidaat als vrijwilliger? Dan word je uitgenodigd voor de basisopleiding nadat er een positief kennismakingsgesprek heeft plaatsgevonden. Als je al langer aan de slag bent, krijg je de kans om je bij te scholen op onze navormingen.

Vrijwilliger

Wat leer je in de basisopleiding?

Er komen verschillende thema’s aan bod: beroepsgeheim, vrijwilligersvaardigheden, zelfzorg, communicatietechnieken, medische informatie over kanker, sociale voorzieningen en het aanbod van Kom op tegen Kanker. De opleiding vertrekt zoveel mogelijk bij wat er leeft in de praktijk en wordt interactief aangepakt. Na de theorie volgen oefeningen, rollenspelen en duik je in voorbeeldsituaties. Zelfreflectie staat hierbij centraal.  

De basisopleiding leert je mensen met kanker emotioneel ondersteunen, beluisteren, informeren, noden oppikken en signaleren, en waar nodig doorverwijzen. Zodra je de opleiding hebt afgerond bekijken we samen met jou of je vrijwilliger kunt en wilt worden en welke taak je waar wilt opnemen.

We leerden over kanker en de behandeling. Een psycholoog gaf ons inzicht in hoe met de patiënten om te gaan. Een zorgvrijwilliger moet goed kunnen praten, maar nog belangrijker is goed kunnen luisteren, empathisch en respectvol zijn.

Vrijwilliger Francine

Francine

Ik vertelde de kandidaat-vrijwilligers in mijn lessen dat patiënten geen peptalk verwachten.

Voormalig lesgever Katlijn Willems

Katlijn, lesgever Vrijwilligersschool Kom op tegen Kanker

Ik volgde al veel opleidingen en deze behoort echt tot de betere. Je voelt je als vrijwilliger serieus genomen. Dat werkt heel motiverend.

Muriel, kandidaat-vrijwilliger die basisopleiding volgde in 2024

Waarom eerst een opleiding?

Kankerpatiënten en hun naasten bevinden zich vaak in een kwetsbare fase van hun leven. Het is essentieel dat zij op een zorgzame, deskundige manier worden bijgestaan. Daarom is het belangrijk dat kandidaat-vrijwilligers beschikken over de juiste motivatie en basiscompetenties, en dat je zorgvuldig bent voorbereid op het vrijwilligerswerk.

Nog vragen?

Stuur ons een mailtje via vrijwilligerswerk@komoptegenkanker.be of bel 02 210 02 21.

Je alvast inlezen?

Neem dan 'Communicatietips in de zorg' al eens door, onze wegwijzer voor vrijwilligers die zorgen voor mensen met kanker en mensen uit diens omgeving.