Aanpak van moeilijk te behandelen colorectale kanker: een gepersonaliseerd anti-kanker vaccin als aanvulling op de standaard chemotherapie

Biomedisch
Promotors:
Hans Prenen (UZA)
Project Partners:
UZA
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€398.522

Samenvatting

De huidige eerstelijnsbehandeling van gemetastaseerde CRC (mCRC) bestaat uit conventionele chemotherapie en wanneer patiënten de eerstelijnsbehandeling hebben doorgemaakt, bestaan er therapieregimes op basis van immuuncheckpointremmers (ICI) om de overlevingskansen te verbeteren. Dit soort immuuntherapie brengt een re-activatie teweeg van het algemene afweersysteem op basis van T-cellen, hetwelk door de tumorcellen werd stilgelegd.
Deze strategie is veelbelovend doch, een significante klinische verbetering is enkel aanwezig in tumoren die gekenmerkt worden door een hoge mutatiebelasting (microsatelliet-instabiliteit-hoog (MSI-H) of mismatch-reparatiedeficiënt (dMMR), want dit verkleint theoretisch hun kans om te ontsnappen aan de acties van de gereactiveerde T-cellen. In 95% van de kankers in gemetastaseerde setting heeft de tumor een lage mutatiebelasting, waardoor het gebruik van ICI-medicijnen geen optie is. Daarbovenop blijven er gevallen bestaan van hoog immunogenetische tumoren die toch op onverklaarbare wijze niet goed reageren op immuuntherapie. Dit toont aan dat het moeilijk blijft om te voorspellen of de ICI-medicijnen op individuele basis zullen werken. De aanpak van tumoren met immuuntherapie staat duidelijk nog voor vele uitdagingen. Met dit project wordt een inspanning gemaakt om te zoeken naar andere, meer optimale doelwitten van immuuntherapie om moeilijk te behandelen kankers aan te pakken en de vooruitzichten voor concreet mCRC-patiënten te veranderen.
Meer specifiek zal in dit project een gepersonaliseerd anti-kanker vaccin worden ontwikkeld en toegediend. Dit anti-kanker vaccin lokt de-novo T-cel reacties uit tegen neoantigenen die specifiek in de tumor werden geïdentificeerd. Op deze manier kan de patiënt gericht worden beschermd tegen zijn/haar individuele kanker, ook als de tumor een lage mutatiebelasting heeft wat in 95% van het metastatische stadium optreedt. Concreet zullen in deze fase I studie, mCRC patiënten geïncludeerd worden die stabiele ziekte vertonen onder de standaard chemotherapie. Bovenop het verdere verloop van de onderhoudstherpaie o pbasis van chemo, zullen 6 dosissen van een gepersonaliseerd vaccin toegediend worden. Haalbaarheid, veiligheid, de opvolging van de immuunreactie in het bloed en progressie-vrije overleving zijn de objectieven van dit project.