Beeldvorming van immuuncellen met behulp van radioactieve nanobodies: M2-TAM beeldvorming voor predictie van therapeutische werking in immuno-oncologie.

Biomedisch
Promotors:
Marleen Keyaerts (Vrije Universiteit Brussel)
Project Partners:
Vrije Universiteit Brussel
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€39.967

Samenvatting

Het landschap van kankerbehandelingen is de laatste jaren drastisch veranderd met de komst van immunotherapie. Steeds vaker wordt het immuunsysteem gestimuleerd om de kanker te verslaan. Hiermee wordt bij een deel (20-30%) van de patiënten een langdurig effect gezien -zelfs na het stoppen van de behandeling- met een voordien ongeziene kans op genezing. Jammer genoeg faalt de behandeling bij veel patiënten en kunnen bijwerkingen optreden. Bovendien zijn deze behandelingen de duurste ooit gezien. Daarom onderzoekt men nu wereldwijd manieren om te voorspellen welke patiënten voordeel halen uit deze toch kostelijke therapie en bij welke patiënten we andere therapieën of combinatietherapieën moeten aanbieden.
Vaak onderzoekt men hiervoor stukjes tumor, bekomen na wegsnijden of aanprikken van een letsel, onder de microscoop. Gezien het aanprikken onaangenaam is voor de patiënt en gezien dit geen informatie biedt over andere letsels die verspreid zijn over het lichaam van de patiënt, willen wij dit nu doen door middel van een PET-scan van het hele lichaam.
Deze scan maakt gebruik van een radioactieve kleurstof die immuuncellen kan herkennen, en waardoor op snelle en minder pijnlijke manier de immuuncellen in beeld worden gebracht. De kleurstof werd ontwikkeld in een samenwerking met het CMIM en het ICMI lab aan de VUB en werd reeds preklinisch getest. Deze stof op basis van nanobodies zal binden op specifieke receptoren van macrofagen, een soort immuun cel die een belangrijke rol kan spelen in het werkingsmechanisme en het eventuele resistentiemechanisme bij immuuntherapie. Het huidige project zal de nieuwe kleurstof toepassen bij kankerpatiënten, en vergelijken met resultaten bekomen na wegname van een letsel.
Hiervoor zal men initieel 6 patiënten met een melanoom, hoofd en hals tumor of borstkanker includeren, waarbij de veiligheid dient bevestigd te worden. In de tweede fase wordt dit uitgebreid naar 31 patiënten.