Biomerkers in bloed om therapie respons te voorspellen en behandeling te volgen van patiënten met een slokdarm adenocarcinoom

Biomedisch
Promotors:
Jo Vandesompele (Ugent)
Project Partners:
Ugent
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€25.237

Samenvatting

Slokdarm adenocarcinoom is een vorm van slokdarmkanker die steeds meer voorkomt in de Westerse wereld. Het probleem met deze kanker is dat de tumor vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt, waardoor de behandeling zwaarder is en de genezingskans lager ligt. Radio- en chemotherapie worden bij hogere tumor stadia vooraf aan de operatie gegeven om de tumor te verkleinen, maar dit is niet in alle gevallen effectief. Hierdoor ondergaat een patiënt in sommige gevallen onnodig radio- en chemotherapie en dus ook de negatieve bijwerkingen daarvan. Door te kunnen voorspellen dat een patiënt waarschijnlijk geen baat heeft bij een voorbehandeling van radio- en chemotherapie, kan de arts er voor kiezen om direct te opereren. Ook door het beter kunnen opvolgen van de patiënt tijdens de behandeling kan een terugval eerder worden opgemerkt waardoor er eerder kan worden ingegrepen. Een simpele bloedtest kan hierbij helpen omdat het als voordeel heeft dat het minder invasief is dan een klassieke endoscopie waarbij men met een camera in de slokdarm kijkt en dat het gemakkelijk op meerdere tijdspunten kan worden afgenomen. De potentie voor circulerende biomerkers in bloed van kanker patiënten is al aangetoond voor verschillende tumor types, maar voor patiënten met een slokdarm adenocarcinoom bestaan er nog geen bloedtesten die in de kliniek kunnen worden gebruikt.
In mijn project pas ik technieken toe die in ons laboratorium aanwezig zijn en geoptimaliseerd zijn om zeer gevoelige signalen in het bloed kunnen detecteren. Deze geïdentificeerde biomerkers, op basis van celvrij DNA en RNA, kunnen een arts helpen met: 1) het voorspellen of een patiënt baat zal hebben bij een voorbehandeling met radio- en chemotherapie, en 2) tijdens de behandeling via het bloed zien of de tumor verdwijnt, en van daaruit beslissen of er eventueel moet overgegaan worden op een andere behandelstrategie. Het voordeel voor de patiënten is dat met behulp van deze niet-invasieve circulerende biomerkers uit mijn project een gerichtere behandeling gegeven kan worden, wat de kwaliteit van leven verbetert en kans op overleving vergroot.