Dendritische Cel Immunotherapie in Longkanker

Biomedisch
Promotors:
Project Partners:
UZGent
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€21.000

Samenvatting

Longkanker is wereldwijd de meest frequente oorzaak van kankersterfte. De komst van immunotherapie onder de vorm van immuun checkpoint inhibitoren (ICI) heeft geleid tot een paradigma shift in de behandeling van patiënten met een gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) en kleincellig longcarcinoom (SCLC). De werkzaamheid en veiligheid van ICI werden aangetoond in talrijke klinische studies. Desondanks zien we dat slechts de minderheid van de patiënten baat hebben bij deze therapieën. Dit doet vermoeden dat de antitumorale mogelijkheden van het immuunsysteem nog niet optimaal worden benut. Een mogelijke strategie is dan ook het combineren van ICI met andere behandelingen die gericht zijn op het induceren en herstellen van de antitumor gerichte immuniteit zoals kanker vaccinatie.

Dendritische cellen (DC) worden beschouwd als de meest krachtige antigen presenterende cellen en spelen dan ook een cruciale rol in het initiëren, programmeren en reguleren van de antitumor gerichte afweer. DCs bij kanker zijn echter vaak dysfunctioneel. Vaccinatie met DCs opgeladen met tumor antigenen is momenteel een van de meest geavanceerde vormen van kanker immunotherapie en werd reeds toegepast bij verschillende tumoren. Klassieke DC-gebaseerde kanker vaccins bestaan uit DCs die in vitro afgeleid zijn van autologe monocyten, blootgesteld zijn aan activerende factoren, en opgeladen zijn met tumor antigenen die enkel in kanker voorkomen. Deze DCs worden vervolgens terug toegediend aan de patiënt in de hoop hiermee de antitumorale immuniteit te herstellen en te versterken.

De afgelopen jaren werd in het UZ Gent intensief gewerkt aan de ontwikkeling van een uniek vaccin op basis van DCs. Dit vaccin wordt nu voor het eerst toegepast bij patiënten met longkanker. In een eerste fase van dit onderzoek worden de veiligheid en de werkzaamheid (biologisch en klinisch) van DC vaccinatie onderzocht bij respectievelijk patiënten met een gemetastaseerd NSCLC (MIDRIX4-LUNG) en patiënten die een chirurgische resectie hebben ondergaan (MIDRIXneo-LUNG). In een tweede fase van het onderzoek vervolgens zal de veiligheid, haalbaarheid en werkzaamheid van DC vaccinatie onderzocht worden in combinatie met ICI bij patiënten met een gemetastaseerd NSCLC die initieel geen respons vertoonden op ICI. We hopen immers door een combinatie van ICI en DC vaccinatie de antitumor specifieke immuun afweer terug aan te wakkeren om de responskans te verhogen.