Een muismodel om dermale invasie van melanoom te bestuderen

Biomedisch
Promotors:
Jean-Christophe Marine (KU Leuven)
Project Partners:
KU Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€70.000

Samenvatting

Melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, wordt veroorzaakt door mutaties in de pigmentcellen in de opperhuid. Deze pigmentcellen beginnen ongecontroleerd te delen (horizontale groei) en groeien vervolgens uit naar de dieper gelegen lederhuid (verticale groei). Dit is een belangrijke aanzet naar de uiteindelijke uitzaaiing naar andere organen, zoals de lymfeklieren, lever, longen, botten en hersenen. De mechanismen die kanker aanzetten tot verticale groei zijn onvoldoende duidelijk. Dit komt ten dele door het ontbreken van een goed modelsysteem dat dit proces nabootst.
Muismodellen voor de studie van dit proces kampen allen met hetzelfde probleem: in de behaarde pels ontwikkelt een melanoom zich op een andere manier dan in de mens. Ons laboratorium gebruikt daarom een nieuw muismodel, dat door een aanpassing in het DNA geen haarfollikels in de staart heeft. Hierdoor kunnen we de vroege ontwikkeling van dit type huidkanker exact nabootsen en dus in detail bestuderen.
Aan de hand van experimenten in dit nieuwe muismodel konden we een aantal kandidaat eiwitten identificeren die door pathologen als kleuringen kunnen worden gebruikt om de diagnose van melanoom in een vroegtijdig stadium te vergemakkelijken, en het risico op uitzaaiing beter in te schatten. Daarnaast onderzoeken we waarom melanoom cellen in de lederhuid ingroeien. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat lokaal zuurstoftekort in het weefsel hiervoor verantwoordelijk is, net als de aan- of afwezigheid van bepaalde voedingstoffen.
We hebben een nieuw muismodel aangewend om de vroege ontwikkeling van huidmelanomen te bestuderen, meer specifiek de aanzet tot verticale groei. Dit model biedt ons de unieke mogelijkheid om nieuwe eiwitmerkers te ontdekken die dit proces aansturen, dewelke in de kliniek kunnen gebruikt worden om ingroei vroegtijdig op te sporen. Door de oorzaken van deze invasie bloot te leggen, kunnen we op zoek gaan naar behandelingen tegen ingroei maar vooral ook uitzaaiing van kankercellen naar andere organen voorkomen.