Effect van de combinatie van immunotherapie met intratumorale injectie van lichaamseigen dendritische cellen – een fase I-onderzoek

Biomedisch
Promotors:
Bart Neyns (UZ Brussel)
Project Partners:
UZ Brussel
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€359.650

Samenvatting

Momenteel zijn er nauwelijks opties voor behandeling van patiënten met gevorderde soliede tumoren die niet succesvol verzorgd konden worden met curatieve of levens verlengende standaard behandelingen. De levensverwachting van deze patiënten is in het algemeen kort (<1 jaar) en wordt vergezeld door klinische achteruitgang en ernstige morbiditeit die meegaat met ziekte progressie.
Het klinische therapeutische succes van de immuun checkpoint inhibitoren, de anti-PD-1/PD-L1 en anti-CTLA-4 monoklonale antilichamen (mAbs) (bv. nivolumab, avelumab, ipilimumab), heeft aangetoond dat een proportie van de tumoren voldoende immunogeen zijn om een immuun gemedieerd antitumoraal effect op te wekken, zelfs bij gevorderde ziekte, en duurzaam voordeel te genieten van een de behandeling met één immuun checkpoint inhiberend antilichaam. Opmerkelijke antitumorale activiteit werd bereikt en behandeling met immuun checkpoint inhiberende antilichamen is standaard therapie geworden voor patiënten met verscheidene tumortypes. Helaas zijn er ook vele patiënten refractair aan deze therapie.
In immuun-evasieve tumoren werd een belangrijke rol aangetoond voor de eliminatie van immuunstimmulerende myeloïede dendritische cellen (myDC) uit het tumor micromilieu (TMM). myDC spelen een rol in de initiatie en coördinatie van antitumorale activiteit door cytotoxische T cellen binnen het TMM. De afwezigheid van deze cellen in het TMM zorgt voor escape van de antitumorale immuunrespons.
In onze studies zullen CD1c (BDCA-1)+ myDC in metastasen geïnjecteerd worden in combinatie met ofwel a) talimogene laherparepvec (T-VEC), een oncolytisch virus met antitumorale activiteit bij stadium IIIB, IIIC, IVM1a melanoom, ofwel b) immuun checkpoint inhibitoren ipilimumab en avelumab (beide van de IgG1 subclasse) die op zich reeds antilichaam-afhankelijke cellulaire cytoxiciteit kunnen bewerkstellingen. Beide benaderingen zorgen voor een gunstig beinvloeding van het TMM waarbij de intratumorale injectie van CD1c (BDCA-1)+ myDC die geisoleerd werden uit het bloed een verdere versterkende factor zal zijn voor het aanwakkeren van de anti-tumor immuniteit. Het primaire doel van dit project is het bepalen van de veiligheid en uitvoerbaarheid van een intratumorale celtherapie met CD1c (BDCA-1)+ myDC in combinatie met T-VEC of IgG1 mAbs tegen immuun checkpoint receptoren.