Finale stappen in de pre-klinische ontwikkeling van cDC vaccinatie als nieuwe therapie voor niet-kleincellig longcarcinoom

Biomedisch
Promotors:
Damya Laoui (Vrije Universiteit Brussel)
Project Partners:
UZ Brussel
UCL Saint-Luc Brussels
Vrije Universiteit Brussel
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€698.849

Samenvatting

Herval en uitzaaiingen blijven nog steeds een groot probleem in de behandeling van kanker en veroorzaken ongeveer 90% van alle overlijdens door kanker. Voor patiënten met longkanker is de overleving na 5 jaar zelfs maar 20%. Daarom is er nood aan nieuwe behandelingen die effectiever zijn tegen herval en uitzaaiingen.
Onze onderzoeksgroep heeft aangetoond dat in verschillende types tumoren (zowel bij mens als muis) 3 types sterk immuno-stimulatorische dendritische cel populaties aanwezig zijn, namelijk de conventionele dendritische cellen 1 (cDC1), cDC2 en de LAMP3 DC. Het gebruik van tumor-afgeleide cDC1 als vaccin resulteerde in een gereduceerde tumorgroei in muis tumoren met een groot aantal T-cellen, vaccinatie met cDC2 zorgde ervoor dat er een reductie in tumorgroei was in muismodellen met een sterk aandeel myeloïde cellen en LAMP3 DCs gaven dan weer een betere bescherming tegen tumor herval. Hieruit kunnen we afleiden dat het vaccineren met tumor-afgeleide cDCs een groot potentieel draagt als toekomstige immunotherapie en daarom willen we deze therapie verder gaan ontwikkelen in patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom.
Het doel van dit project om de laatste nodige stappen te zetten om na deze studie te kunnen starten met een 1ste klinische studie in longkankerpatiënten. Een eerste vraag die we daarbij zullen onderzoeken is of de combinatie van verschillende cDCs een even groot of groter anti-tumor effect heeft dan elk van de subtypes apart en of deze combinatie dan ook zou werken in verschillende tumor types. We zullen hiervoor gebruik maken van muis modellen met verschillende types (long)kanker om zo een beslissing te nemen welke cDCs best gebruikt worden voor de behandeling van lonkanker patiënten in de 1ste klinische studie. Een 2de aspect van dit project is de optimalisatie van de isolatie van cDCs uit de tumor van patiënten zodat die voldoet aan de regulering van de “good manufacturing practice” (GMP) en de tumor-afgeleide cDCs kunnen gebruikt worden als therapie bij patiënten. Hier zal zowel op muis als humane tumoren gekeken worden hoe het protocol voor isolatie van cDCs kan geoptimaliseerd worden met GMP-gecertificeerde producten (bv. enzymen en antilichamen) en materialen (bv. cel sorter), maar ook of tumoren of cDCs kunnen worden ingevroren voor bijvoorbeeld een 2de behandeling of voor later gebruik. Een laatste doel van dit project is ook om methodes te ontwikkelen die we tijdens de klinische studie kunnen gebruiken om de kwaliteit en veiligheid van cDCs die uit de tumor van de patiënt geïsoleerd worden en later opnieuw toegediend worden, te garanderen. Met deze methoden zullen we focussen op het aantonen van de zuiverheid en functie van de cDCs alsook de mogelijke besmettingen met bijvoorbeeld bacteriën.
Eens deze stappen doorlopen zijn hebben we de laatste experimentele voorwaarden vervuld om een klinische studie te kunnen starten die de veiligheid en effectiviteit van cDCs in longkankerpatiënten kan evalueren. Hiermee nemen we dus een 1ste stap om de behandeling van longkankerpatiënten verder te verbeteren en het risico op herval te reduceren.